utorok 5. augusta 2014

Ríbezľový koláč

Opäť ďaľší z mojich oľúbených letných koláčov. 
Kyslastá chuť ríbezlí je príjemným letným osviežením. Veľmi rada ich  kombinujem so sladkým snehom, ktorý ich kyslastú chuť zjemní. Mám vyskúšaných už viac receptov s použitím ríbezlí, ale všetko sú to koláče pečené  v okrúhlej forme. Tentokrát som potrebovala väčšie množstvo, preto som upiekla koláč na plech. 


Suroviny: 450 g polohrubej múky, 250 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 žĺtok, trošku citrónovej šťavy. 

Sneh: 6 bielkov (tu je trochu problém, nakoľko z cesta zostane len 1 bielok, ja som mala v mrazničke zamrazené bielky a bolo ich akurát 5, tak som použila tie), 220-230 g kryštálového cukru, mandľové lupienky, 700 g očistených ríbezlí, kryštálový cukor podľa chuti a kyslosti ríbezlí.

Postup: Z múky, Hery, cukru, prášku do pečiva, vajca, žĺtka a citrónovej šťavy som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila na 30 minút do chladničky. (Môže byť aj dlhšie). 
Potom som cesto  rozvaľkala na veľkosť plechu, ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. (Použila som plech 32x38 cm - vnútorný rozmer). 
Na cesto  som rozložila ríbezle, posypala som ich cukrom a dala som piecť.  
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35 minút. Znížila som teplotu na 160 stupňov, plech som vybrala a pripravila som si sneh. 

Vyšľahala som bielky so štipkou soli  a cukrom do hustého snehu. Sneh som rozotrela na upečené cesto s ríbezľami, vrch som ešte posypala mandľovými lupienkami (nemusí byť). Piekla som asi 20 minút pri teplote 160 stupňov, potom som zvýšila teplotu na 180 stupňov a dopekala som do bledo hneda a chrumkava.


pondelok 28. júla 2014

Cuketovo-zemiakový pekáč

Z cukety robím najradšej placky lebo nám najviac chutia. Dnes som z nej urobila niečo nové... zapekané, rýchle a aj chutné jedlo. 

Suroviny: cuketa, zemiaky, cesnak, cibuľa, korenie na grilovanú zeleninu, soľ, mletá rasca, olej, sojová omáčka, bazalka.

Postup: Očistila som zemiaky a nakrájala na tenšie kolieska - 0,5 cm, cuketu som umyla a tiež som ju nakrájala na hrubšie kolieska - 1 cm, aj so šupkou. Cuketu som dala do misky, pridala som soľ, korenie, sojovú omáčku, pretlačený cesnak, bazalku. Nechala som chvíľu postáť. Pekáč som potrela olejom a kládla som striedavo rad zemiakov a rad cukety aj s nálevom ktorý bol v miske. Zemiaky som posolila, posypala rascou a nakrájanou cibuľou, pokvapkala som ich olejom (mohlo by sa dať aj maslo, nabudúce vyskúšam). Pekáč som prikryla alobalom a vložila som do rúry vyhriatej na 210 stupňov. Piekla som kým zemiaky a cuketa nezmäkli. Potom som pekáč odkryla, cuketu som ešte posypala syrom a dala som zapiecť. 




sobota 26. júla 2014

Zavárané uhorky

U nás doma, robíme uhorky podľa receptu, ktorý sme vyskúšali pred mnohými rokmi a sme s nim veľmi spokojní. Recept uverejňujem na žiadosť jednej mojej  milej návštevníčky Marienky. Neviem či recept vyskúša a ak áno,  či jej budú uhorky chutiť,   ale dúfam že áno...😊 Ak ho nevyskúša nič sa nedeje...
Musím ešte podotknúť, že máme radi nielen malé nakladačky ale aj keď sú uhorky už vyrastenejšie a dokonca robím aj nakrájané na kolieska.  Ale to už samozrejme každý podľa svojej chuti a priania....

Suroviny a postup : 

 Uhorky v akomkoľvek množstve... dobre ich umyjem a odstránim ak majú pichliačiky.

 Pripravím si poháre.

 Do každého pohára dám: 

4 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1/2 KL soli, 1 malú cibuľku (to vytiahnem zo záhrady... ale keď narastú všetky  veľké ako tento rok, tak nakrájam na menšie kúsky), pár koliesok mrkvičky, 2 PL kryštálového cukru, 50-70 ml octu (podľa toho kto má aké kyslé rád), horčičné semienka - medzi prsty. Ja dávam aj kôpor.

Všetko to premiešam kým sa rozpustí cukor.

Naukladám uhorky a dolejem čistou vodou.

Poháre dobre uzatvorím a dám sterilizovať do prikrytého zaváracieho hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tej časti pohára kde sa začína pri vrchu zužovať :) Ale to už každá gazdinká určite vie, podľa skúseností. 

Sledujem teplotu teplomerom a  keď vystúpi na 85 stupňov, nechám ešte chvíľu na sporáku - maximálne 5 minút, niekedy ani to nie a hrniec zložím zo sporáka. Trošku pokrievku odkryjem a nechám vychladnúť. 

...a už len poháre odložím. 
Dobrú chuť!



nedeľa 20. júla 2014

Vyprážaný patizón

Najobľúbenejšou zeleninou z rodu tekvicovitých je pre mňa patizón.
Dozvedela som sa o ňom, že vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdových a obličkových porúch. Má počopudné účinky a pre nízkokalorickú hodnotu sa odporúča pri redukčných diétach.
Neviem či je veľa receptov na prípravu jedál z patizónu, nezisťovala som to lebo u nás doma ho pripravujem len vyprážaný, taký nám chutí 😃

Príprava je veľmi jednoduchá:

Patizón očistím, nakrájam na plátky asi 1 cm hrubé. Z mladého patizónu nevyberám ani jadierka. Každý plátok posolím, posypem korením na grilovanú zeleninu. Plátky dávam do misky, pridám k nim ešte roztlačený cesnak, premiešam a nechám postáť. Patizón pustí šťavu. Šťavu zlejem a obalujem plátky v trojobale - hladká muka, rozšľahané vajíčka a strúhanka. Vyprážam na rozpálenom oleji - nie prudko.



Vyprážaný patizón je výborný s uvarenými zemiakmi ochutenými na oleji opraženou cibuľkou s pridaním petržlenovej vňaťky.

štvrtok 17. júla 2014

Buchty s lekvárom

Kto by ich nepoznal...výborné so slivkovým lekvárom a posypané práškovým cukrom. 




Z uvedeného množstva surovín  vyjde 50 buchiet. Komu sa to zdá veľa, môže si urobiť z polovičnej dávky.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 200 g Hery, 2 vajíčka, 450 ml mlieka, 42 g droždia, citrónová kôra a šťava,  štipka soli, 400 g slivkového lekváru, 1 vajíčko na potretie buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy teplého mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 KL múky a droždia. Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, dala som soľ a citrónovú šťavu. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala vychladnúť aby nebola horúca. Z bielkov som vyšľahala sneh. 
Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou a zamiešala spolu. Prilievala som mlieko, pridala som asi 1 PL citrónovej šťavy, všetko som dobre premiesila a postupne som prilievala tuk. 
Keď bolo všetko spojené - cesto bolo pevnejšie, pridala som sneh a dobre som ho do cesta zapracovala. Tým cesto zmäklo a dobre sa dalo vypracovať. Misku som zakryla a nechala som kysnúť 45 minút, potom som opäť cesto premiesila a ešte som dala kysnúť asi 20 minút. 
Dosku som posypala múkou, cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm, nakrájala som na kúsky 8x8 cm, na každý som dala lekvár a stočila som do buchty. Boky som potrela olejom a kládla som ich na vyolejovaný plech. Buchty na plechu som nechala ešte chvíľu podkysnúť, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a dala som piecť. 
Buchty som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.