Eva
utorok 23. decembra 2014
streda 5. novembra 2014
Dvojfarebná kysnutá bábovka
No čo už napísať k tejto bábovke...kto má rád bábovky a všetko z kysnutého cesta, tak nech vyskúša aj takúto bábovku.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 0,25 l mlieka (nepoužila som ani polovicu), 4 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g masla, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk a múk na vymastenie a vysypanie formy.
Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka som urobila kvások. Do misky som dala maslo, pridala som cukor a vanilínový cukor. Vymiešala som a pridala som žĺtky. Miešala som vareškou kým sa všetky suroviny nespojili a nenapenili. Potom som pridala múku, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracovala som hladké cesto. Rozdelila som ho na dve časti, do jednej som pridala kakao rozmiešané v troche teplej vody s cukrom, dobre som ho do cesta zapracovala. Obe cestá som dala vykysnúť. Potom som každé cesto sformovala do valca, spolu som ich splietla a vložila do formy. (Môže sa postupovať aj tak, že každé cesto sa rozvaľká, obidve sa na seba položia a stočia)
Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút a potom som teplotu znížila na 160 stupňov a dopekala asi 45 minút. Po miernom vychladnutí som vyklopila bábovku z formy a posypala práškovým cukrom.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 0,25 l mlieka (nepoužila som ani polovicu), 4 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g masla, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk a múk na vymastenie a vysypanie formy.
Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka som urobila kvások. Do misky som dala maslo, pridala som cukor a vanilínový cukor. Vymiešala som a pridala som žĺtky. Miešala som vareškou kým sa všetky suroviny nespojili a nenapenili. Potom som pridala múku, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracovala som hladké cesto. Rozdelila som ho na dve časti, do jednej som pridala kakao rozmiešané v troche teplej vody s cukrom, dobre som ho do cesta zapracovala. Obe cestá som dala vykysnúť. Potom som každé cesto sformovala do valca, spolu som ich splietla a vložila do formy. (Môže sa postupovať aj tak, že každé cesto sa rozvaľká, obidve sa na seba položia a stočia)
Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút a potom som teplotu znížila na 160 stupňov a dopekala asi 45 minút. Po miernom vychladnutí som vyklopila bábovku z formy a posypala práškovým cukrom.
nedeľa 19. októbra 2014
Ryžový nákyp
...ako ho robím ja.
Suroviny: 350-400 g ryže guľatej, 1 l mlieka, 3 vajíčka, 100 g masla, vanilínový cukor, práškový cukor, štipka soli, ovocie kompótové (slivky, marhule) alebo čerstvé jabĺčka.
Postup: Ryžu premyjem vodou a dám variť do mlieka so štipkou soli. Varím kým ryža zmäkne a mlieko sa vyvarí. (Ak je ryža ešte tvrdá a mlieko minuté, tak sa môže dovariť aj vo vode). Keď je ryža uvarená, primiešam k nej maslo, cukor podľa chuti a vanilínový cukor. Potom primiešam žĺtky. Pekáč vytriem maslom a vysypem strúhankou. Navrstvím polovicu ryže, uložím ovocie (tentokrát som použila nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou a trochou cukru a kompótové slivky), dám zvyšok ryže, uhladím a vložím do rúry piecť. Keď je nákyp upečený na vrch natriem sneh vyšľahaný z bielkov a práškového cukru, nechám zapiecť v rúre do bledo hneda.
Hotový ryžový nákyp na tanieri prelejem šťavou z kompótu, prípadne ešte posypem práškovým cukrom.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)