streda 11. februára 2015

Buchty s tvarohom

Konečne som po troch mesiacoch zvládla ako tak aj pečenie. Dosť mi to dalo zabrať stáť na nohách tak dlho kým som vypracovala cesto a urobila z neho buchty. Najhoršie bolo pečenie, musela som to prenechať na manžela, keďže zohnúť sa s plechom tak aby som ho vložila do rúry je pre mňa ešte obtiažne. Spoločne sme to zvládli 😊  
Často pečiem buchty plnené slivkovým   lekvárom, ale tentokrát som  vyskúšala nový recept na kysnuté cesto a na plnku som zvolila tvaroh. S cestom sa dobre pracovalo a buchty boli ešte aj na druhý deň mäkkučké s maslovou chuťou. Odporúčam vyskúšať. 


Suroviny: 500 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g cukru, soľ, zmes oleja a masla na potieranie.

Náplň: 250 g tvarohu 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, kôra z citróna, hrozienka.

Postup: Najskôr som zohriala mlieko aby bolo vlažné. Časť som odliala, rozmrvila do neho droždie, dala som 1 KL kryštálového cukru a zakryté som nechala na teplom mieste. Zatiaľ som do misky preosiala múku, pridala som štipku soli a  cukor. Rozpustila som maslo. Do zvyšného mlieka som zamiešala žĺtky. Do misky s múkou som pridala vykysnutý kvások, prilievala som mlieko so žĺtkami a vlažné maslo. 
Vypracovala som vláčne cesto. V miske som ho nechala prikryté vykysnúť asi 30 minút, potom som ho opäť premiesila a dala kysnúť. 
Kým cesto kyslo, prichystala som tvarohovú náplň. Zmiešala som tvaroh s vajíčkom, cukrom, vanilínovým cukrom, hrozienkami a nastrúhanou kôrou z citróna. 
Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, nakrájala na obdlžníčky asi 7x8 cm veľké, na kratšiu stranu som položila tvarohovú náplň a zvinula som do buchtičky. 
Buchty som kládla na plech vyložený papierom, boky som natrela rozpusteným maslom zmiešaným s olejom aby sa nezlepili. Na plechu som  potrela aj povch buchiet  a nechala ešte podkysnúť. Potom som ich pri teplote 185 stupňov piekla dozlata asi 30 minút.

Poznámka: Robila som z dvojitej dávky  vyšlo mi 42 buchiet a zo zvyškov cesta som urobila koláč. 

streda 28. januára 2015

Piškótová bábovka s hrozienkami II.

Ďaľšia piškótová bábovka, odlišuje sa od tej čo tu mám množstvami surovín. Iný rozdiel medzi nimi som nezistila, obidve chutili.




Suroviny: 4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky,
1 prášok do pečiva, 1 dl oleja, 1 dl vody, hrozienka, citrónová šťava (asi 1 PL)

Postup: Vajíčka som  šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej bielej peny. Za stáleho šľahania som prilievala pomaly olej, potom vodu a citrónovú šťavu. Vareškou som primiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Naliala som cesto a vložila som do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Bábovku som piekla asi 45 minút. 



Poznámka: Bábovku som piekla v nízkej bábovkovej forme. Hrozienka pri pečení prepadli na dno formy, takže pri vyklopení bábovky boli na vrchu. 😊 Nabudúce vyskúšam nezamiešať hrozienka do cesta ale ich pohádzať po vrchu.