štvrtok 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!

pondelok 17. augusta 2015

Tekvicový prívarok (polievka)

Vždy v lete sa teším nato, že uvarím z domácej tekvice prívarok. Mám ho veľmi rada. Horúce a suché tohoročné dni neprajú takmer ničomu v našej záhrade, ani tekviciam aj napriek tomu, že ako sme mohli tak sme polievali... je mi z toho smutno. Tekvica mi vôbec nezarodila a  som z toho veľmi sklamaná. Našťastie mám zlatú susedku, ktorá má bohatú úrodu tekvíc, nestačí ich  spotrebovať a tak mi tekvicu  rada dala za čo som jej veľmi vďačná.  





Suroviny:  tekvica, olej, slanina, cibuľa, soľ, cukor, ocot, kôpor, kyslá smotana, mlieko, hladká múka.

Postup: Na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, pridám nakrájanú cibuľu a chvíľu popražím. K cibuľovému základu pridám nakrájanú očistenú tekvicu, trošku popražím, posolím, podlejem vodou a nechám dusiť. Netrvá to dlho kým tekvica zmäkne. Mlieko zmiešam s kyslou smotanou, pridám aj trochu tekvicového vývaru, zahustím hladkou múkou a prilejem k tekvici. Posolím, dám cukor, ocot a nasekaný kôpor. Ešte chvíľu všetko spolu povarím. 

Ja mám rada tekvicu len tak, ale chlapom dávam kúsok údeného mäska alebo opečenú klobásku :)

Cestoviny so zeleninou

Ostali nám z obeda uvarené cestoviny, omáčka s mäskom  sa zjedli, a pretože mi ich bolo ľúto vyhodiť, použila som ich v kombinácii so zeleninovým základom. Rýchlo pripravené ľahké jedlo bolo na svete raz dva...



Suroviny: Uvarené cestoviny, v mojom prípade kolienka, cibuľa, cuketa, paprika, paradajky, cesnak, tavený syr, soľ, kari korenie, majoránka, trochu cukru, olej, mletá paprika.

Postup: Na oleji som opražila cibuľku, nadrobno nakrájanú, pridala som mletú papriku a na kolieska nakrájanú cuketu. Posolila som, dala som pretlačený cesnak, kari korenie a krátko som podusila. K základu som pridala 3 trojuholníky syra (Syrokrém, Karička...). Miešala som kým sa syr nerozpustil. Potom som pridala nakrájanú papriku, majoránku a asi 1 KL cukru. Za občasného miešania som dusila, kým paprika trochu nezmäkla, dala som nakrájané paradajky, ešte aj trochu cesnaku a hneď som odstavila. Nakoniec som už len primiešala uvarené cestoviny. Vrch som posypala nastrúhaným syrom.

Jedlo bolo na svete...😉