Pre mnohých je tento výborný zákusok určite známy a možno aj niekoľkokrát vyskúšaný. Keď som ho prvykrát objavila v knižke "Recepty zo Života 6" hneď sa mi zapáčil. Piekla som ho už veľakrát a stále mal úspech a chutil.
Suroviny: 5 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 100 ml vody, 100 ml oleja.
Na puding: 1 l mlieka, 2 čokoládové alebo kakaové pudingové prášky, cukor podľa návodu.
Krém: 400-500 ml pochúťkovej kyslej smotany, 2 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 2 šľahačky v prášku, 300 ml mlieka.
Postup: Najskôr si uvarím puding z mlieka a pudingových práškov podľa návodu. Nechám ho vychladnúť.
Žĺtky dobre vymiešam s práškovým a vanilinový cukor do peny. Postupne prilievam olej a vlažnú vodu. Zamiešam múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie (32x38 cm). Lyžicou rovnomerne kladiem do cesta puding a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 35 minút.
Kým cesto vychladne, zmiešam kyslé smotany s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom. Vyšľahám práškovú šľahačku a zľahka primiešam ku kyslým smotanám.
Tentokrá som primiešala aj želatinový stužovač za studena od Dr. Oetkera pripravený podľa návodu na obale. Odobrala som trochu krému, zmiešala som so stužovačom a potom zo zvyškom krému.
Na vychladnutý koláč som natrela plnku a posypala grancom.
Koláč robievam aj tak, že na krém natriem ešte vyšľahané 2 šľahačky v prášku.