sobota 16. januára 2016

Syrová nátierka

Nátierka sa dá urobiť z rôznych surovín. Výhodou je, že sa pripraví rýchlo a použité suroviny sa dajú skombinovať na veľa spôsobov. Syr je u nás veľmi obľúbený a konzumujeme ho každý deň. Urobiť z neho nátierku nie je nič zložité.

Suroviny: Podľa chuti akýkoľvek tavený syr, ( tvrdý syr, plesnivý syr, Hermelín..., cibuľa, cesnak, soľ, maslo, horčica a ak treba na zriedenie trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Postup: Tavený syr som rozmiešala s maslom, pridala som nastrúhané dva druhy syra, mala som doma obyčajný a údený, primiešala som nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (množstvo kto má ako rád). Všetko som dobre premiešala, posolila, dochutila som horčicou (horčica sa môže vynechať) a zjemnila som trochou bieleho jogurtu. 

Dobrú chuť!


pondelok 21. decembra 2015

Hriešne rezy

Možno sa ešte niekomu zíde recept a ak nie teraz na Vianoce, tak na inú príležitosť. Ja som už dlho pokukovala po tomto  zákusku, až som ho konečne vyskúšala. Mne pripomína niečo medzi medovými rezmi a medovou krémeškou. Veď niektoré recepty sú si tak podobné....

Suroviny: 650-700 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 200 g Hery, 3 vajcia, 3 PL medu, 3 PL mlieka, 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny, 1 PL kakaa.

Krém: 1 l mlieka, 3 vanilkové pudingové prášky, 2 žĺtky, 1 vanilínový cukor, 400 g masla, 250 g práškového cukru, rum.

Postup: Múku som zmiešala s cukrom a sódou bikarbónou, pridala som med, mlieko, vajíčka a nakrájanú Heru.
Vypracovala som cesto a rozdelila som ho na tri časti. Do jednej som zapracovala ešte 1 PL kakaa. Jednotlivé cestá som rozvaľkala a na opaku plechu - na papieri na pečenie, som upiekla pláty. Piekla som pri teplote 185 stupňov 7 minút.

Krém: Z mlieka, pudingových práškov, žĺtkov a  vanilínového cukru som uvarila puding. Za občasného premiešania som ho nechala vychladnúť. Vymiešala som maslo s cukrom a po častiach som zašľahala puding, nakoniec som dochutila rumom.

Spodný bledý plát som natrela polovicou krému, priložila som tmavý plát, natrela som krémom a zakryla som bledým plátom. Nechala som stuhnúť a potom som poliala čokoládovou polevou. 

Poleva: Rozpustila som nad parou 100-120 g várovej čokolády s 80-100 g Cery.