pondelok 21. marca 2016

Snehové tyčinky

Aj vy si dávate zamraziť bielky z vajíčok ak vám náhodou ostanú pri pečení alebo varení? Ja áno. A je to super vec. Keď ich potrebujem tak ich dám len von z mrazničky, pri izbovej teplote sa rýchlo rozmrazia a sú prirpavené na použitie. Ani s vyšľahaním nie je problém. Vyskúšajte.

Upratovala som mrazničku a zdalo sa mi, že v nej mám   bielkov už akosi priveľa. Vybrala som nádobku s piatimi a urobila som tieto tyčinky. 


Suroviny: 5 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Krém: 2 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 6 KL kakaa, 50 g čokolády na varenie (ak chcem krém výraznejší čokoládový ale nemusí byť), 150 g masla.

alebo

Krém II.: 150 ml mlieka, 5 žĺtkov, 2 PL polohrubej múky, 50 g kakaa, 50 g čokolády, 200 g masla, 150 g práškového cukru.
Tento krém je výhodnejšie robiť vtedy, keď nemáme bielky a treba použiť celé vajíčka, tak sa využijú aj bielky aj žĺtky.

Postup: Sneh sa robí nad parou, preto treba zvoliť vhodnú misku, ktorá sa môže položiť nad horúcu vodnú paru. 
Bielky som najskôr  rozšľahala  v miske na nižšom stupni so štipkou soli do peny, prisypala som polovicu dávky kryštálového cukru a misku som položila nad paru. Šľahala som  chvíľu a prisypala som zvyšok kryštálového cukru. Zvýšila som obrátky šľahača a šľahala som sneh,  kým nebol  hustý a lesklý. Trvalo mi to asi 8 minút. Potom som misku so snehom odložila  z pary a prišľahala som ešte  práškový cukor. To stačí už len chvíľu.

Plechy  som si  vyložila papierom na pečenie a zdobičkou som robila paličky. Rúru som vyhriala na 70 stupňov, zapla som ju na teplovzdušné pečenie, vložila som plechy a tyčinky som sušila 70-80 minút.
(pri použití obyčajného pečenia - vrch aj spodok, piecť pri teplote 90-100 stupňov)
Skúsila som či sú tyčinky dostatočne vysušené, rúru som vypla a nechala som plechy v nej kým nevychladla. 

Pripravila som si krém, použila som prvý.

Krém: Tiež som šľahala nad parou. Do misky som dala vajíčka, cukor, kakao a šľahala som nad parou kým krém nezhustol. 
(Treba dávať pozor, aby nezačal cukornatieť, nešľahať príliš dlho). 
Do horúceho krému som pridala ešte čokoládu a miešala som kým sa nerozpustila. Krém som odstavila a nechala vychladnúť. Vyšľahala som ho so zmäknutým maslom. 
A už som len spájala vychladnuté tyčinky.

streda 2. marca 2016

Hačkujem...hačkujem....

Ďalšie podložky a k nim malé dečky, na želanie...





Bravčové kocky na hrášku

Jednoduché jedlo a keďže ho pripravujem v tlakovom hrnci, tak aj rýchlo hotové. Veď nemusí byť vždy vyprážaný rezeň 😃

Suroviny:  bravčové stehno, olej, cibuľa, mletá červená paprika, mrazený alebo čerstvý hrášok, mleté korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, kyslá smotana alebo smotana na varenie, hladká múka. 


Postup:  Bravčové stehno som nakrájala na menšie kocky. V tlakovom hrnci som na oleji opražila do skovita nakrájanú cibuľu, primiešala som papriku a hneď som pridala aj mäso aby paprika nezhorela. Premiešala som, osolila, okorenila, vhodila som celé nové korenie a bobkový list. Chvíľku som ešte miešala kým mäsko nepustilo šťavu, zaliala som vodou a zatvorila som hrniec. Nastavila som čas na 22 minút.

(Ak varíte klasicky, treba miešať a podlievať kým nebude mäsko takmer mäkké, potom pridať hrášok a ešte dusiť do mäkka).

Po uplynutí času sa hrniec ozval pípaním, vypustila som všetkú paru a hrniec som otvorila. Pridala som mrazený hrášok a opäť som hrniec zatvorila. Čas som natavila na 10 minút. (Časy sú orientačné záleží od veľkosti nakrájaných mäsových kociek).

Mäsko aj hrášok boli akurát mäkké. Vybrala som bobkový list a guličky korenia. 

Na zahustenie som použila kyslú smotanu, máme ju radšej ako sladkú.  Smotanu som si rozriedila mliekom lebo bola hustá, primiešala som hladkú múku, trochu odobratého vývaru z duseného mäsa a všetko som dobre rozmiešala aby neboli hrčky.  Priliala som k mäsu a ešte chvíľu povarila. Nakoniec som ešte posolila, na zvýraznenie chute som dala trošku cukru a ocot.

(K mäsu sa môže pridať spolu s hráškom aj nakrájaná mrkva).

Kým sa mäso dusilo, uvarila som cestoviny, u nás obľúbené kolienka,  tak nám to chutí doma najlepšie a obed bol hotový.


Dobrú chuť!






nedeľa 28. februára 2016

Miešané vajíčka so šunkou

Aj takéto jednoduché jedlo rýchlo pripravené vie nasýtiť a pochutiť sa na ňom tiež dá...Porušila som môj takmer každodenný ranný jogurtový rituál a zhrešila som týmto kalorickejším jedlom.

Príprava je veľmi jednoduchá: Očistila a nakrájala som si cibuľu, na prúžky som nakrájala bravčovú šunku, rozšľahala som si v mojom prípade dve vajíčka. Na oleji som opražila najskôr cibuľku, potom som pridala šunku, jeden tavený trojuholníkový syr Karička ale samozrejme môže byť aj iný. Miešala som kým sa syr neroztopil a zaliala som vajíčkami. Premiešala som aby vajíčka stuhli a odstavila som zo sporáka. 
K vajíčkam  som si urobila hrianky v hriankovači.

Bolo to ozaj dobré a iné od obyčajnej praženičky, ktorú mám samozrejme tiež veľmi rada. 








pondelok 15. februára 2016

Punčová torta

Neviem si predstaviť narodeninovú  oslavu bez torty.   Deti sú už dospelé ale torte sa vždy potešia. Keď môžem, rada im nejakú upečiem. 





Korpus I.: 6 vajíčok, 120 g práškového cukru, 2 PL horúcej vody, 140 g polohrubej múky, 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Korpus II.: 3 vajíčka, 60 g práškového cukru, 1 PL horúcej vody, 70 g polohrubej múky, 1/4 KL prášku do pečiva, 1 PL oleja.

Punč: 200 ml malinového sirupu, 3 PL rumu, punčová aróma 1 KL,  150 ml pomarančovej šťavy (potrebovala som odšťaviť 1 a 1/2 pomaranča), šťava z 1/2 citróna, 2 PL práškového cukru, marhuľový lekvár.

Postup:Našľahala som 6 žĺtkov, prisypala som cukor, priliala som  horúcu vodu a šľahala som kým nebola hustá bledá pena. 
Vareškou som primiešala múku s práškom do pečiva, sneh z bielkov a nakoniec olej. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm, vyložila som dno papierom na pečenie, ktorý som  potrela  jemne olejom. Piekla som pri 175 stupňoch 30 minút.

Tak isto som pripravila aj druhý korpus z 3 vajíčok.

Po vychladnutí som väčší korpus prekrojila na polovicu - dva pláty. Tenký korpus som nechala tak.

Punč: Sirup som zmiešala s rumom a punčovou arómou, pomarančovú a citrónovú šťavu som zmiešala s cukrom.
Mala som vlastne dva punče na polievanie.

Dokončenie: Jednu časť prekrojeného korpusu som položila na podnos, pokvapkala som ho rumom, potrela marhuľovým lekvárom, priložila som tenký korpus (upečený z troch vajíčok), striedavo som ho polievala jedným a druhým punčom -  všetko sa  nakoniec zlialo. Vôbec to nevadilo, chute sa aspoň prepojili. 
Druhú časť prekrojeného plátu som potrela lekvárom a natretou  stranou som priložila k punčovému plátu. 
Tortu som zaťažila a dala do druhého dňa do chladu. 
Potom som vrch poliala punčovou polevou v prášku, pripravenou podľa návodu.