utorok 24. mája 2016

Krémová polievka z hlávkového šalátu

Jej príprava ma zaujala v nejakom časopise a tak som ju vyskúšala. Šalátová sezóna u nás už začala. Prvý šalátik som dopestovala v skleníku. Bolo  treba urobiť miesto na vysadenie papriky, musela som šalát vytrhať a takto som ho aspoň spotrebovala.  Ako som sa naučila jesť polievku zo šalátu ja, tak som ju naučila aj manžela a syna, dcéru som veru  ani touto polievkou "nezlomila" :) Nám doma polievka chutila, vyskúšajte a uvidíte či aj vám pochutí.

Suroviny:  hlávkový šalát, zemiaky, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany na varenie, slanina, soľ, cukor, kôpor, čierne korenie, hladká múka, olej, maslo.

Postup: Slaninku som nakrájala na kocky a opiekla na oleji. Upečenú som vybrala na tanierik a do výpeku som dala očistené na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu som ich opražila, zaliala zeleninovým vývarom a varila som kým neboli zemiaky mäkké. Do polievky som natrhala umyté šalátové listy, pridala som kôpor. Varila som 5 minút. Potom som polievku rozmixovala ponorným mixérom. Zemiaky mi základ polievky veľmi nezahustili, tak som ešte v smotane rozmiešala trochu hladkej múky a priliala som do polievky. Povarila som, dochutila soľou, korením, cukrom, kôprom a nakoniec som zjemnila kúskom masla. Polievku som na tanieri dozdobila vypečenou slaninkou a opečenými kockami chleba. 

Môže sa podávať aj s nakrájaným uvareným vajíčkom a nastrúhaným syrom. 



utorok 17. mája 2016

Maslová bábovka

Kúskom bábovky ku kávičke nemôžete  nič pokaziť.  Keďže receptov na bábovku je neúrekom, stále skúšam upiecť  inú a  zatiaľ nám všetky chutili.  Aj táto maslová nesklamala.  Voňala po masle a bola dlho vláčna.


Suroviny: 250 g masla, 220 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 5 vajec, 300 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 1 PL rumu, trochu mlieka. škorica.

Postup: Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou.  Maslo som vymiešala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Primiešala som po jednom žĺtky, striedavo som prilievala mlieko a prisýpala múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka som primiešala sneh z bielkov. Dve tretiny cesta som dala do bábovkovej formy. V hrnčeku som zmiešala kakao, rum, škoricu a pridala som trochu mlieka aby vznikla kašička. Primiešala som ju k zvyšku cesta. Cesto som potom naliala do formy a trochu som ho premiešala s bielym cestom. Bábovku som piekla pri teplote 170 stupňov asi hodinu.  






Pečené zemiaky na kyslej kapuste

...a keby len na kyslej kapuste ale aj so slaninkou a klobáskou :) Veru sme dnešný obed vychutnali a určite aj dosť kalórii telu dodali 😂

Suroviny: zemiaky, kyslá kapusta, klobáska na pečenie, alebo údené mäso, prerastaná oravská slaninka, cibuľa, cesnak, soľ, mletá rasca.

Postup: Zemiaky som očistila, umyla a nakrájala na kolieska. Očistila som cibuľa a cesnak, nakrájala som ich na plátky.  Nakrájala som aj klobásu na kolieska a slaninu na prúžky. Pekáč som naolejovala, na dno som dala  kyslú kapustu, posypala som ju časťou cibule, cesnaku a slaninky. Nasledovala vrstva zemiakov, posolila som ich, posypala rascou, rozložila som klobásu, zvyšok cibule a cesnaku. Všetko som zakryla ďaľšou  vrstvou zemiakov, posolila som ich a posypala som zvyškom slaninky. Podliala som trochou vody. Pekáč som prikryla alobalom, popichala som ho aby mohla unikať para a piekla som kým nezmäkli zemiaky pri teplote 200 stupňov. Potom som alobal odstránila a zemiaky som zapekala pri vyššej teplote.

My máme radi keď sú upečené zemiaky chrumkavé, tak som počas zapekania všetko premiešala aby sa aj spodnejšie vrstvy mohli zapiecť. 

Dobrú chuť!



nedeľa 15. mája 2016

Makovec

Už samotný názov prezrádza, že je to koláč s makom. V tomto recepte, ktorý som našla v peknej knihe plnej výborných receptom na pečenie sú okrem maku použité aj lieskovce. Doma som mala len vlašské orechy, tak som pridala tie. Možno že s lieskovcami  by chutil makovec ešte lepšie ale ani s vlašskými nebol zlý. Na prípravu je  veľmi jednoduchý, vyskúšajte.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g mletého maku, 100 g mletých lieskovcov (použila som vlašské orechy), 400 ml mlieka, 2 vajcia, 120 ml oleja.

Postup: Do misky som preosiala múku s práškom do pečiva, pridala som cukor, vanilínový cukor, mak a orechy. Zvlášť som v mlieku rozšľahala vajíčka s olejom a pridala  som k sypkým surovinám. 
Spolu som všetko dobre premiešala. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. (Môže sa piecť aj na plechu s menšími rozmermi 20x30 cm ale taký ja nemám, tak som piekle v tortovej forme). Pri teplote 170 stupňov som piekla 40-45 minút.
Vrch koláča pri pečení trochu popraskal. 

Vychladnutý makovec sa môže pocukrovať alebo poliať cukrovou polevou. 


  

utorok 10. mája 2016

Plnené šatôčky z lístkového cesta

Upiecť z kúpeného hotového lístkového cesta dokáže určite každý 😊 V mojej mrazničke aspoň jedno balenie nikdy nesmie chýbať. Možno ma teraz niektoré gazdinky odsúdia za to, že si ho neurobím doma sama, ale mne to zatiaľ takto vyhovuje.  Páči sa mi, že sa  dá cesto použiť na sladko ale aj na slano.  Tentokrát som kúpila dve chladené lístkové cestá že urobím tvarohový a makový závin. Nakoniec som sa rozhodla inak a ani neviem prečo, možno sa mi zdalo, že urobiť šatôčky je jednoduchšie... 




Suroviny: 2 balenia chladeného lístkového cesta, 1 vajíčko na potretie, nátierkové čokoláda, černicový lekvár (môže byť aj iný).

Postup: Cesto som rozbalila, nechala na papieri. Plát som nakrájala na štvorce asi 7,5x7,5 cm, do stredu som dala kávovú lyžičku čokolády, druhé cesto som plnila lekvárom. Preložila som cesto cez plnku do šatôčky, kraj som popritláčala vidličkou. Šatôčky som uložila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ich rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 195 stupňov 15-20 minút.