utorok 12. júla 2016

Aj takéto kvietky majú v mojich záhonoch miesto....

Cínie pestujem už niekoľko rokov. Teší ma ich vzhľad, farebnosť a dĺžka  kvitnutia.  Tento rok ma prekvapila jedna, ktorá zakvitla na žlto, je krásna. 








Po  čase som sa vrátila aj k aksamietniciam. Mám ich rada pre ich pestrosť a nenáročné pestovanie, vydržia aj dlhšie obdobie bez vody. Líšia sa nielen farbou ale aj tvarom kvetov a výškou rastu. Kvitnú celé leto a je to letnička vhodná ako na záhon tak aj do kvetináčov. 






Verbena kvitne bohato ale potrebuje dosť časté polievanie a hnojenie. Má rada slnečné miesto ale hlavne nezabúdať na tú vlahu lebo hneď je zvädnutá. Aspoň moja skúsenosť je taká.





Georgíny (dálie - Dahlie) si predpestujem  zo semiačka. Túto, som kúpila ako  hľúzy. Zasadila som ich na jar  do kvetináča a už takto krásne kvitnú.




 Zopár záberov na klinčeky v skalke....







Nakoniec ešte moja tohoročná pýcha, múškáty. Tak bohato zakvitli, že mám až obavu z toho čo bude keď kvety zvädnú a budem ich musieť oblámať... neviem či ešte zakvitnú....už nebudú mať asi silu.





 Všetkým Vám želám krásne zakvitnuté letné dni!

pondelok 4. júla 2016

Nesklamali ani toto leto...

Dnes ráno som vyšla do záhradky potešiť sa krásou a vôňou šípových ruží. Je čas ich najbohatšieho a najkrajšieho kvitnutia. Skôr ako začnú odkvitať,  zvečnila som si ich krásu..

Potešte sa aj vy ich pôvabom.  



















nedeľa 3. júla 2016

Záhradná polievka

Tejto polievke som dala názov sama 😉 A prečo záhradná? Lebo všetky použité suroviny sú z našej záhrady, vlastne až na zemiaky, tie ešte nemáme také veľké aby sa dali vykopať. Polievočka by sa mohla kľudne volať aj hrášková, pretože základ tvorí zelený hrášok ale je to jedno ako sa volá, hlavne že je veľmi chutná. Pripraviť sa dá aj v zime,  ale u nás sa spája hlavne s letom a varím ju preto v lete. Mám z toho veľkú radosť, keď môžem večer vojisť do záhrady a všetkú zeleninku do poliekvy  natrhať čerstvú...




Suroviny: zelený hrášok, mrkvička, petržlen, zemiaky, kaleráb, cibuľka, olej, červená paprika, zeleninový bujón (1 kocka), soľ, trochu kari korenia, viazanička zelenej petržlenovej a zelerovej vňate s ligurčekom, nasekaná petržlenová vňať a čerstvé bylinky saturejka, tymián a oregano alebo majoránka.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujem na oleji, pridám nakrjájanú zeleninu: mrkvu, petržlen a kaleráb. Chvíľu popražím. Zeleninu posolím a zaprášim červenou paprikou, zalejem hneď vodou aby paprika nezhorela a nechám rozvariť. Do vriaceho pridám hrášok a nakrájané zemiaky, dolejem vodu, vložím viazaničku vňate a prikryté varím. Počas varenia pridám bujón, kari korenie, podľa chuti aj podravku alebo vegetu. Pred koncom varenia, do polievky zavarím halušky. Povarím ich v polievke 4-6 minút a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky a petržlenovú vňaťku. Už nevarím. 

Krupicové halušky: 1 vajíčko, 50 g nastrúhaného syra, krupica podľa potreby na zahustenie, nasekaná petržlenová vňaťka.
Halušky pripravím tak, že zmiešam vajíčko so syrom, pridávam krupicu kým nie je cesto hustejšie, aby sa dali z neho robiť halušky, primiešam aj čerstvú petržlenovú vňaťku a soľ. Z cesta odkrajujem kúsky a hádžem ich do variacej sa polievky. Chvíľu povarím.  

Nech Vám chutí!













nedeľa 19. júna 2016

Lahodná krémeška

Môže byť krémeška zlá? Hádam ani nie... Všetky,  ktoré som zatiaľ  jedla mi chutili a to nemyslím len tie, čo som sama upiekla, ale aj tie, ktoré som jedla v cukrárňach. Pre mňa je totiž krémeška  zákuskom č. 1 a keď si v cukrárni vyberám, môže v nej  byť akýkoľvek pestrý sortiment, určite vyhráva krémeška. 
Musím sa ale priznať, že zatiaľ najlepšiu krémešku  som jedla v Lučenci.

Keď som bola na poslednej kontrole, chodím pravidelne raz ročne v novembri  k ortopédovi a   konečne som mohla ísť už bez barlí, urobili sme si prechádzku mestom. 
Na hlavnej ulici plnej obchodov sme si  všimli  maďarskú cukrárničku. Nakukli sme s dcérou dnu a už sme v nej  zostali...  Zákusky, aké sa len tak nevidia, z každého by sme chceli ochutnať, ťažký výber,  ale nakoniec predsa zvíťazil maďarský krémeš. Počula som o ňom samé chváli a vždy som  túžila ochutnať ho,  splnilo sa mi to. 
Bol neskutočne dobrý. Cesto, ktoré sa rozplývalo na jazyku a ten krém....jemný vanilkový. Samozrejme sme nešetrili chválou. Staršia pani,  ktorá tam predávala trošku lámavou slovenčinou ďakovala, bola veľmi milá a priznala, že nie sme prvé, ktoré sú spokojné, že majú zákazníkov až z Banskej Bystrice. Nečudujem sa, veď nielen chuť ale aj cena bola viac ako výborná. 
Ja len verím, že cukrárnička je tam stále a stále predávajú také výborné zákusky za takú výbornú cenu a na jeseň, keď pôjdem opäť na kontrolu sa u nich určite zastavíme...



Moja krémeška sa tej maďarskej nevyrovná ale trošku mi ju  chuťou pripomínala.

Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta, 5 žĺtkov, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 4 PL hladkej múky, 3 PL Solamylu, 1 l mlieka, 125 g masla, 3 PL rumu.

Postup: Rozmrazené lísktové cestá som rozvaľkala a upiekla dva pláty. 
Pečiem ich na opaku plechu, na papieri na pečenie pri teplote 195 stupňov asi 15 minút. Pláty nechám vychladnúť.  Jeden - spodný plát zostane  v celku a vrchný nakrájam na štvorce. 
Na spodný plát natriem krém a uložím nakrájané štvorce. Trochu pritlačím, dokrojím jednotlivé kúsky krémešky a pocukrujem. 

Krém: Žĺtky som rozmiešala s cukrom a vanilínovým cukrom, priliala som trochu mlieka, primiešala som múku a Solamyl. Zvyšok mlieka som dala variť a do vriaceho som zamiešala žĺtkovú zmes. Uvarila som hustú kašu.  Odstavila som a do teplej  som zamiešala maslo a rum.



Aby ste si nemysleli, že som v Lučenci  obzerala len cukrárne a obchody, to určite nie, aspoň pár záberov z mesta...

















nedeľa 12. júna 2016

Jahodové rezy

Veľké sklamanie z tohoročnej jahodovej úrody 😕  Niektoré zničil mráz  a s tými čo zatiaľ dozreli  sa delíme  s drozdami. Samozrejme že si vyberajú  tie najkrajšie... nazobli ich a nechali tak. Žeby ich prišli ešte dojesť? 
No nech je už tak alebo tak, zvyšok jahôd čo zostal som pozbierala do malej mištičky a tých pár zelených čo zostalo asi  pri týchto búrkach  skôr zhnije ako dozrie. 
Väčšie jahôdky sme zjedli, bolo len na ochutnanie a malé  som využila na zákusok. 
Je to spojenie dvoch receptov s menšími úpravami. 


Suroviny: 4 vajcia, 200 ml horúcej vody, 200 ml oleja, 250 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 250 g hladkej múky špeciál, 1/2 prášku do pečiva.

Plnka jahodová: 400 g jahôd, 500 ml vody, 4-5 PL kukuričného škrobu,  6 PL cukru  - alebo podľa chuti a sladkosti jahôd.

Krém: 500 ml mlieka, 2 žĺtky, 2 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 3 PL hladkej múky, 6 PL cukru, 200 g masla, 50 g bielej čokolády.

Postup: Žĺtky som vymiešala s cukrom do bledej peny, prilievala som postupne vodu a šľahala som kým sa objem nezväčšil a nezhustol. Pomaly som zašľahávala olej. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a kakaom. Už len zľahka vareškou som zamiešavala do žĺtkovej hmoty. Nakoniec som primiešala aj sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. 
Cesto som rozotrela na plech. Dala som papier na pečenie a jemne som ho ešte potrela olejom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som asi 25 minút. 

Pripravila som si jahodovú plnku: Jahody som očistila, podliala 50 ml vody, zasypala cukrom a varila som, pokiaľ sa cukor nerozpustil. Odstavila som ich a ponorným mixérom rozmixovala na hladkú kašu. Vrátila som späť na sporák a keď sa začala jahodová zmes variť, zahustila som kukuričným škrobom rozpusteným v 450 ml vody. 

Krém: Z mlieka som odobrala časť, rozmiešala som v ňom  žĺtky, celé vajíčka a múku. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom a vanilínovým cukrom Do vriaceho mlieka som primiešala odobraté mlieko s vajíčkami a múkou a uvarila som hustejšiu kašu. Odstavila som, nechala som trochu vychladnúť aby nebola horúca a do vlažnej som vareškou zamiešala kúsky masla a nastrúhanú bielu čokoládu. 

Na vychladnuté cesto som rozotrela jahodovú plnku, dala som stuhnúť do chladničky a potom som rozotrela krém. Vrch zákuska som ozdobila nastrúhanou čokoládou. V chladničke som nechala stuhnúť a nakrájala som na rezy.

Zákusok je výborný s parížskou šľahačkou. Mala som jeden balíček tejto šľahačky tak som ju vyšľahala a už len na tanieriku dozdobila kto chcel, moji chlapi šľahačku nemusia tak pre nich bez a ja som si dopriala, veď čo už nejaké to deko navyše 😊 Bola to mňamka...