streda 7. decembra 2016

Medvedie labky

Začiatok adventu znamená pre mňa aj začiatok vianočného pečenia. Tento rok som začala piecť neskôr. Boli iné povinnosti. Aj napriek tomu sa mi podarilo napiecť už dosť. Dnes pribudli k upečeným vanilkovým a kakaovým rožkom, lineckému pečivu a orechovým kolieskam aj medvedie labky. Receptov je veľa, pekávali ich už naše staré mamy a každá mala ten svoj obľúbený. Je dobre, že sa tradícia medvedích labiek zachovala až do dnes a spája sa s najkrajšími sviatkami a detstvom. 



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 260 g Hery, 180 g práškového cukru, 120 g mletých vlašských orechov, 1/2 KL škorice, 2 rozdrvené klinčeky, 2 PL kakaa (nemusí byť), trochu prášku do pečiva, kôra z citróna. 

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a dala do chladničky na 2 hodiny odpočinúť. Formičky som dobre vytrela stuhnutým tukom a vysypala múkou. Po kúskoch som cesto vtláčala do formičiek ani nie na tenko ale ani na hrubo. 😊 Piekla som pri 175 stupňoch 20 - 22 minút. Vychladnuté labky som pocukrovala. 



štvrtok 10. novembra 2016

Chcem vám ukázať moje ďaľšie dečky. 

Robím ich nielen pre svoju radosť ale aj radosť iných, niektoré sú už podarované a tie čo zostali potešia mňa. 
Ako som už spomínala, veľmi ma to začalo baviť a tak len hačkujem a hačkujem, listujem v časopisoch a hľadám vzory na internete... 


















Teraz pracujem na vianočnej ale ešte nie je úplne hotová, potom ukážem 😏

štvrtok 3. novembra 2016

Rýchle kysnuté pagáčiky

Doma sme dostali chuť na normálne škvarkové, kysnuté pagáčiky. V poslednom období som piekla len  rôzne slané, nekysnuté  pagáčiky, ale pravé škvarkové sú predsa asi tie naj...  Z detstva  si pamätám, že starká ale aj moja mama pekávali pagáčiky také obyčajné bez prekladania a natierania cesta škvarkami, neboli síce lístkové ale chutili dobre, a tak som sa pohrabkala zase v receptoch a našla som aj taký obyčajný. 



Suroviny: 600 g hladkej múky, 250 g mletých škvariek, 2PL zmäknutej, nie roztopenej bravčovej masti, 2 žĺtky, 200-250 g kyslej smotany, 2 KL soli, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 1 vajíčko na potieranie pagáčikov, sezam na posypanie - nemusí byť.

Postup: Urobila som si najskôr kvások z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a postupne aj smotanu, mlieko so žĺtkami, masť a mleté škvarky. Vypracovala som vláčne, mäkké cesto. Cesto som nechala hodinu kysnúť a opäť  som ho krátko premiesila a nechala ešte 30 minút kysnuť. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, rozvaľkala na hrúbku do 1,5 cm a vykrajovala pagáčiky. Ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a chvíľu som ich nechala ešte podkysnúť. Potom som už len piekla pri teplote 180 stupňov 25-28 minút.