streda 7. decembra 2016

Medvedie labky

Začiatok adventu znamená pre mňa aj začiatok vianočného pečenia. Tento rok som začala piecť neskôr. Boli iné povinnosti. Aj napriek tomu sa mi podarilo napiecť už dosť. Dnes pribudli k upečeným vanilkovým a kakaovým rožkom, lineckému pečivu a orechovým kolieskam aj medvedie labky. Receptov je veľa, pekávali ich už naše staré mamy a každá mala ten svoj obľúbený. Je dobre, že sa tradícia medvedích labiek zachovala až do dnes a spája sa s najkrajšími sviatkami a detstvom. 



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 260 g Hery, 180 g práškového cukru, 120 g mletých vlašských orechov, 1/2 KL škorice, 2 rozdrvené klinčeky, 2 PL kakaa (nemusí byť), trochu prášku do pečiva, kôra z citróna. 

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a dala do chladničky na 2 hodiny odpočinúť. Formičky som dobre vytrela stuhnutým tukom a vysypala múkou. Po kúskoch som cesto vtláčala do formičiek ani nie na tenko ale ani na hrubo. 😊 Piekla som pri 175 stupňoch 20 - 22 minút. Vychladnuté labky som pocukrovala. 



štvrtok 10. novembra 2016

Chcem vám ukázať moje ďaľšie dečky. 

Robím ich nielen pre svoju radosť ale aj radosť iných, niektoré sú už podarované a tie čo zostali potešia mňa. 
Ako som už spomínala, veľmi ma to začalo baviť a tak len hačkujem a hačkujem, listujem v časopisoch a hľadám vzory na internete... 


















Teraz pracujem na vianočnej ale ešte nie je úplne hotová, potom ukážem 😏

štvrtok 3. novembra 2016

Rýchle kysnuté pagáčiky

Doma sme dostali chuť na normálne škvarkové, kysnuté pagáčiky. V poslednom období som piekla len  rôzne slané, nekysnuté  pagáčiky, ale pravé škvarkové sú predsa asi tie naj...  Z detstva  si pamätám, že starká ale aj moja mama pekávali pagáčiky také obyčajné bez prekladania a natierania cesta škvarkami, neboli síce lístkové ale chutili dobre, a tak som sa pohrabkala zase v receptoch a našla som aj taký obyčajný. 



Suroviny: 600 g hladkej múky, 250 g mletých škvariek, 2PL zmäknutej, nie roztopenej bravčovej masti, 2 žĺtky, 200-250 g kyslej smotany, 2 KL soli, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 1 vajíčko na potieranie pagáčikov, sezam na posypanie - nemusí byť.

Postup: Urobila som si najskôr kvások z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a postupne aj smotanu, mlieko so žĺtkami, masť a mleté škvarky. Vypracovala som vláčne, mäkké cesto. Cesto som nechala hodinu kysnúť a opäť  som ho krátko premiesila a nechala ešte 30 minút kysnuť. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, rozvaľkala na hrúbku do 1,5 cm a vykrajovala pagáčiky. Ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a chvíľu som ich nechala ešte podkysnúť. Potom som už len piekla pri teplote 180 stupňov 25-28 minút.






utorok 18. októbra 2016

Pagáčiky Karička

Aj tieto syrové pagáčiky chutili veľmi dobre a pripravené boli raz - dva.

Suroviny: 2 črievka syru Karička (spolu 200 g), 180 g hladkej múky, 180 g masla, 1/2 KL soli, 1 žĺtok na potretie, sezam na posypanie.

Postup: Syr, múku a maslo som spracovala na cesto. Rozvaľkala som ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajovala som malé pagáčiky s priemerom 3,5 cm. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným žĺtkom, posypala som sezamom a piekla som pri teplote 180 stupňov do zlata. 

Z dávky mi vyšlo 91 malých pagáčikov. Výborné sú k vínu.





Zákusok s punčovou plnkou

Manžel mal narodeniny a tak som trochu  vypekala. Okrem medovej krémešky, ktorá nesmie chýbať takmer na žiadnej našej oslave, lebo je veľmi obľúbená, upiekla som aj tieto rezy. Robila som ich prvýkrát a tešilo ma, že chutili. Kto robieva a má rád punčové guľky, nech vyskúša, rezy chutia veľmi podobne. 




Suroviny: 8 vajec, 320 g práškového cukru, 20 PL vlažnej vody, 18 PL oleja, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Plnka: jeden upečený pomrvený piškótový plát, 150 g masla, 1 PL kakaa, 5-6 PL práškového cukru, malinový lekvár, 150 ml malinového sirupu, 100 ml vody, punčová aróma, rum.

Poleva: 180 ml šľahačkovej smotany, 150 g čokolády na varenie.

Postup: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Postupne som pridávala po lyžiciach vlažnú vodu a olej. Keď už bola zmes bohatá, trochu zhustla a obelela, odstavila som šľahač a už len zľahka vareškou som primiešavala múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh.
Cesto som rozdelila na dva veľké plytké plechy. Rozotrela som ich na papier na pečenie a piekla pri teplote 175 stupňov asi 20-24 minút. Pláty som nechala vychladnúť. Jeden podkladový plát som hneď zrezala na veľkosť asi 36x27 cm a druhý plát aj s odrezkami som rozmrvila do misky.

Cesta bolo veľmi veľa, tak som musela žĺtkovú hmotu preliať do väčšej misky a v nej som cesto dokončila. 
Cesto sa môže sa robiť aj z polovičnej dávky surovín teda zo 4 vajec, 160 g práškového cukru, 10 PL vody, 9 PL oleja, 200 g polohrubej múky a 1/2 prášku do pečiva - upiecť jeden plát a z toho istého množstva ešte raz urobiť a upiecť druhý plát. Ja som si to uľahčila. 

Zvarila som vodu so sirupom, pridala som punčovú arómu a rum (to už podľa chuti), zaliala som rozmrvený plát v miske, premiešala som a zmiešala s vymiešaným maslom s cukrom a kakaom. Bolo to dosť husté, tak som primiešala  malinový lekvár a ešte som dochutila rumom. 
Plát cesta som potrela malinovým lekvárom a natrela som punčovú plnku. V chladničke som nechala koláč stuhnúť a potom som poliala čokoládovou polevou a posypala kokosom.

Poleva: Do horúca som zohriala šľahačku s maslom, nevariť. Zaliala som nalámanú čokoládu, nechala som chvíľu postáť a potom som miešaním čokoládu rozpustila, prilievala som zvyšok smotany a vymiešala do hladka.