utorok 8. augusta 2017

Cuketová baba

Tento rok mám znova bohatú úrodu cukiet. Našťastie už aj receptov z cukety  je dosť a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Dnes som na obed pripravila cuketu podľa tohto receptu. 


Suroviny: 1väčšia cuketa,  5 stredne veľkých zemiakov, 4 vajcia, 150-200 g tvrdého nastrúhaného syra, podľa chuti údený alebo neúdený, 200 g nakrájanej šunky, cesnak, cibuľa, soľ, korenie, mletá rasca, majoránka, 2-3 PL strúhanky, ligurček, petržlenová vňať, 100 g slaniny, 3 PL oleja, masť.

Postup: Cuketu  som očistila a nahrubo nastrúhala. Nechala som ju postáť aby pustila šťavu. Zatiaľ som  nadrobno nakrájala šunku, slaninu, cibuľu, cesnak, ligurček a petržlenovú vňaťku.

Asi po hodine som cuketu vyžmýkala a tým som ju zbavila šťavy. K cukete som  nahrubo nastrúhala aj očistené zemiaky, pridala som vajíčka, nastrúhaný syr,  olej, soľ,  trochu mletej rasce, majoránky, korenie a okrem slaniny aj všetky ostatné nakrájané suroviny. 

Plech som dobre vytrela masťou a vysypala strúhankou. Hotovú cuketovú zmes som rozotrela na pripravený plech. Po vrchu som rozložila nakrájanú slaninku. Najskôr som piekla pri teplote 200 stupňov 40 minút a potom som teplotu zvýšila na 220 stupňov a dopekala som do zlatista 15-20 minút. 

Upečenú cuketovú babu som nechala trochu vychladnúť a potom som ju nakrájala. Na tanieri som ju už len dochutila kyslou smotanou. 


pondelok 10. júla 2017

Marhuľový koláč s posýpkou

Žiadna dlhá príprava nie je potrebná na tento krehký a chuťou  dobrý ovocný koláčik. Robila som ho s marhuľami ale určite by sa dalo použiť aj iné ovocie.


Suroviny: 250 g hladkej múky, 100 g masla, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, maslo na vymastenie okrúhlej formy priemer 26 cm.

Na obloženie: 400 g marhúľ, 50 g hrozienok, rum, 100 g mandľových lupienkov, 2-3 PL kryštálového cukru, trošku mletej škorice.

Posýpka: 125 g hladkej múky, 75 g masla, 75 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka škorice.

Postup: Múku, maslo, cukor, vanilínový cukor, soľ a vajce som  rýchlo spracovala na hladké cesto. Zabalila som ho do fólie a dala  na 30 minút do chladničky. 
Cesto som  rozvaľkala tak, aby po vložení do maslom vytretej formy tvorilo aj kraj.
Hrozienka som zaliala rumom a nechala vyluhovať. 
Marhule som umyla, vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky. 
V miske som potom zmiešala marhule, hrozienka, mandľové lupienky, cukor a škoricu. Zmes som dobre premiešala a natrela na cesto vo forme. 
Suroviny na posýpku som dala do misky a prstami spracovala na drobenku-posýpku. 
Celý vrch koláča som posypala posýpkou a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Koláč som piekla  asi 35-40 minút. 


piatok 7. júla 2017

Zapekaný karfiol

Podľa niektorých sa vyprážanému karfiolu nič nevyrovná...je to stará dobrá klasika. Prečo ale nevyskúšať aj niečo nové z karfiolu a hlavne pripraviť ho tak, aby bol zdravší, predsa len  to netreba s vyprážaním preháňať. Hľadala som a našla som viac spôsobov prípravy zapekaného karfiolu,  ktorý vraj chutí ako vyprážaný...no, nie je to celkom tak, ale  zjesť sa dá 😊



Suroviny: karfiol, 2 vajcia, hladká múky, strúhanka, voda, soľ, korenie, maslo, údený syr.
Postup: Karfiol som predvarila.v osolenej vode.  
(V niektorých receptoch sa uvádzal použiť surový, ja som ho radšej povarila, nie veľmi do mäkka).
Vybrala som ho z vody aby vychladol a rozobrala na menšie časti. 
Zmiešala som vajíčka s múkou a vodou aby vzniklo cestíčko nie veľmi riedke aby nestekalo z karfiolu, radšej trochu hustejšie. Kúsky  karfiolu som posolila, trochu pokorenila a namáčala do cestíčka, obalila v strúhanke a kládla som na jemne naolejovaný plech, trochu vysypaný strúhankou. Na plechu som ešte karfiol posypala jemne strúhankou a obložila plátkami masla. Dala som piecť  na 185 stupňov kým nezačal chytať farbu, potom som ešte nastrúhala trochu syra a zapiekla. 

Podobný spôsob ktorý som tiež vyskúšala:

Karfiol predvariť, rozobrať na kúsky a ukladať ich na jemne naolejovaný pekáčik alebo misku z varného skla. Posoliť, posypať grilovacím korením na zeleninu. Vajíčka rozšľahať s mliekom a zaliať karfiol. Posypať strúhankou a nastrúhaným syrom. Obložiť plátkami masla. Pri teplote 180 stupňov piecť.  

Vhodnou prílohou k takto pripravenému karfiolu sú nové varené zemiačiky s petržlenovou vňaťkou alebo len ľahký uhorkový šalát.



Tsatsiky šalát

Uhorky som umyla, očistila a najemno nastrúhala. Nechala som ich postáť aby pustili šťavu, tú som potom zliala. 
Pridala som: soľ, korenie na tsatsiky, nasekaný cesnak, cibuľku, 1 KL cukru, 1 KL octu, biely jogurt a nakoniec nasekaný kôpor. Výborný je keď sa pridá aj niekoľko nasekaných vlašských orechov.