streda 23. októbra 2019

Jednoduchá zemiaková polievka

Názov neklame, túto polievočku máte uvarenú raz-dva. Nie je až taká sýta, ale nám k slivkovým knedličkám stačila 😊



Suroviny: zemiaky,  cibuľa, bravčová masť (olej), mletá červená paprika, mletá rasca, majoránka, korenie, detská krupica (asi 100 g), l PL masla, 1 vajce, soľ.

Postup: Na masti som opražila nadrobno nakrájanú cibuľu. Odstavila som a primiešala mletú papriku, rascu, korenie, soľ a majoránku. Pridala som aj očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Zaliala som vodou a varila, kým neboli zemiaky mäkké.

Z krupice, masla a vajca som vymiešala cesto. Nechala som ho chvíľu postáť a potom som pomocou lyžice hádzala do polievky halušky a krátko som ich v polievke povarila.


K polievke sme mali Slivkové knedle 


DOBRÚ CHUŤ!

pondelok 9. septembra 2019

Banánový koláč

Ak neviete čo urobiť s už prezretými banánmi, vyskúšajte tento rýchly koláč.

Suroviny: 230 g polohrubej múky, 1KL prášku do pečiva, 1/4 KL sódy bikarbóny, 30 g kakaa, 150 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 vanilínový cukor, 120 g roztopeného masla, 3 prezreté banány, 80 g nasekanej čokolády, 60 g mletých orechov.

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 50-70 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Zmiešala som spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao a cukor.
Vajíčka som vymiešala s vanilínovým cukrom, pridala som roztopené maslo a roztlačené banány. 
Obidve zmesy som zmiešala a primiešala som nasekanú čokoládu a orechy.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. 
Formu som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.

Po vychladnutí som koláč potrela polevou.
Čokoládu na polevu som nalámala na malé kúsky a zaliala som horúcou šľahačkovou smotanou. Chvíľu som nechala postáť a potom som vymiešala na hladkú polevu.




pondelok 5. augusta 2019

Karé na fazuľkových strúčikoch

Ahojte priatelia
opäť po trošku dlhšom čase pridávam niečo nové.

V týchto letných horúčavách sa mi veľmi piecť nechce a ak aj niečo upečiem, väčšinou kysnuté alebo ovocné a to už všetky receptu tu mám. Nič nové neskúšam.
Dnes teda  niečo na zjedenie napríklad na  obed 😉

V záhrade pestujem okrem inej zeleniny aj zopár kríčkov fazuľky ale len strukovej aj to málo, aby bolo na uvarenie polievočky. A keďže už polievka bola, tak som  chcela fazuľku  využiť ako prílohu k mäsku. 
Bola z toho nakoniec chutná omáčka 😊



Suroviny: bravčové karé bez kosti (samozrejme môže byť aj s kosťou, dokonca aj stehno), olej, cibuľka, rajčinový pretlak, kečup, soľ, bobkový list, celé čierne a nové korenie, fazuľkové struky, hladká múka, voda, provensálske korenie, cukor, citrónová šťava.

Varila som v tlakovom hrnci.

Postup: Karé som si nakrájala na plátky, naklepala, obalila v hladkej múke a krátko opiekla z obidvoch strán na rozpálenom oleji. 

Na výpeku som opražila nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som rajčinový pretlak, kečup, soľ, koreniny a všetko som chvíľu podusila. 
Ak je to veľmi husté môže sa pridať trochu vody.

Potom som pridala mäso, zaliala som vodou a hrniec som zatvorila.
Nechala som dusiť asi 15 minút. 

Mäsko už bolo mäkké, tak som plátky vybrala a do zvyšnej šťavy som pridala fazuľkové struky nakrájané na menšie kúsky. 
Opäť som hrniec zatvorila a ešte 5-8 minút nechala dusiť.

Nakoniec som zahustila vodou zmiešanou s trochou hladkej múky. 
Už som len dochutila soľou, korením,  trochou cukru a citrónovou šťavou. Nakoniec som  pridala aj provensálske korenie.

Ako prílohu som uvarila nové zemiačiky. A keďže doma pestujeme aj uhorky, tak nechýbal uhorkový šalát.

Dobrú chuť všetkým!