štvrtok 24. mája 2012

Kysnuté vence (nielen na Veľkú noc)

K Veľkej noci patria vence tak ako k Vianociam vianočky. Ale nič sa nestane ak sa tradícia poruší a doprajeme si takéto dobroty aj počas iných dní roka...😉



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 200 g palmarínu, 160 g práškového cukru, 4 žĺtka, vanilkový cukor, 1 a 1/2 kocky droždia, 5 dl mlieka, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka I.: ríbezľový lekvár, 100 g nastrúhanej  várovej čokolády, 100 g mletých orechov.

Plnka II.: 250 g tvarohu, vanilkový cukor, 4-5 PL práškového cukru, 1 PL solamylu, hrozienka.

Plnka III.: mleté orechy podľa chuti, škorica, vanilkový cukor, kryštálový cukor, olej.

Postup: Urobím si kvások z droždia a  trošky vlažného mlieka. Vykysnutý kvások pridám  k preosiatej múke zmiešanej  s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, soľou  a šťavou. Prilievam roztopený vlažný palmarín a vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami. Vypracujem cesto. Nechám vykysnúť, ešte raz premiesim a  dám ešte  kysnúť. 
Potom cesto rozdelím na 4 časti.
Prvú časť rozvaľkám, potriem lekvárom, posypem čokoládou a orechami, stočím do závinu..
Druhú časť cesta rozvaľkám a potriem tvarohovou plnkou, ktorú urobím zmiešaním všetkých surovín (plnka II.) Tiež stočím do závinu. Obidva záviny spolu prepletiem a stočím do kruhu. Prenesiem na vymastený plech. Potriem vajíčkom a posypem nasekanou čokoládou a hrozienkami.
Tretiu a štvrtú časť cesta rozvaľkám, potriem olejom, posypem husto orechami, škoricou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom, môžu sa dať aj hrozienka. Znovu pokvapkám olejom  cestá stočím a obidva záviny spolu spletiem. Potriem vajíčkom, stočím do kruhu a posypem sekanými orechami alebo mandľami. Prenesiem na vymastený plech. 
Orechovú plnku nikedy robím aj tak, že mleté orechy sparím horúcim mliekom, pridám cukor a škoricu. Potom natriem na cesto.
Záviny nechám na plechu podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť pri teplote 175 stupňov asi 50 minút.




1 komentár:

  1. jé aj ja som robila podobný :-)len trošku iné plnky krásne sa ti vydaril :-)

    OdpovedaťOdstrániť