utorok 22. mája 2012

Letná pizza

Suroviny:  500 g hladkej múky špeciál, 0,5 dl oleja, 1-2 KL soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, 3 dl vody.

Obloženie: cesnak, cibuľa, paprika, paradajky, saláma šunková, syr eidam, bazalka.

Postup: Do preosiatej múky rozdrobím droždie, pridám soľ, olej a vodu. Vypracujem tuhšie cesto. Rozdelím cesto na tri časti a prikryjem igelitovým sáčkom. Nechám asi 1 hodinu kysnúť. Bochníčky jemne rozvaľkám alebo roztiahnem do tvaru kruhu a položím na vymastené pekáčiky na pečenie pizze. Cestá potriem zmesou:   z vody, soli, pretlačeného  cesnaku a paradajkovou omáčkou. Tú si robím v lete z čerstvých paradajok sama.  

Šťava:  Asi 400 g paradajok ošúpem, roztlačím  a udusím. Na oleji spením cibuľku, pridám pretlačený cesnak (podľa chuti ale je dobré dať viac), minútku podusím a pridám pretlačenú paradajkovú zmes, soľ, cukor, bazalku a všetko dusím kým sa šťava nevydusí a hmota zhustne. Dochutím korením na pizzu.
(V zime dávam paradajkovú šťavu ochutenú cesnakom a sušenou bazalkou).
Na tento základ už dám  len obloženie podľa chuti. V lete čerstvé paradajky a papriku, cibuľu a aby bolo aj trošku mäsa, tak šunkovú salámu. Pizzu vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečiem  10-15 minút, potom posypem  nastrúhaným syrom a dopekám do zlatista.



3 komentáre:

  1. Evka, pizza vyzerá úžasne, hneď by som si dala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj ja mám veľmi rada pizzu kedykoľvek a koľkokoľvek...:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fakt dobry recept na pizzu:-)
    Moje druhe kysnute cesto sa podarilo:-)som tesiva;-)aj ty?to vdaka tebe slunicko:-)
    Asi my dve mame rovnake chutove kanaliky...:-)

    OdpovedaťOdstrániť