sobota, 12. mája 2012

Vtáčie mlieko

Pamätám sa na časy, keď sme ako žiaci základnej školy chodili ešte do školy v prírode. A práve s týmto obdobím sa mi spája aj vtáčie mlieko. Vždy som sa tešila na dni keď sme ho dostávali na olovrant spolu s pomarančovými sušienkami.  Chuť na vtáčie mlieko mi zostala dodnes 😋 preto ho aj robievam, len tie sušienky k nemu mi chýbajú, z obchodov sa už dávno vytratili, čo je veľká škoda.

Suroviny: 1 l mlieka, 2 vanilkové cukry, 4 vajcia, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL hrubej múky.

Postup: Z mlieka odlejem  asi 3 dl a  pridám žĺtky a múku (nie kopcovité lyžice), dobre rozšľahám. Zvyšok mlieka dám  variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. 
Z bielkov vyšľahám  tuhý sneh, lyžicou odkrajujem  z neho kúsky- halušky a kladiem  na vriace mlieko. Chvíľku povarím z jednej strany, potom ich otočím a nechám povariť aj z druhej strany. Vyberiem na misku a vložím ďalšie halušky, pokračujem pokiaľ neminiem celý sneh. Keď začne mlieko vrieť, prilejem odobraté mlieko zmiešané s múkou a žĺtkami a uvarím krém. Krém je redší.

Hotové vtáčie mlieko nalejem do pohárov, rozdelím  snehové halušky a podľa chuti prizdobím lekvárom.

... mňamka je hotová....



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára