štvrtok 3. mája 2012

Zákusok "Čierna ruža"

Parádny a výborný zákusok. Je s ním trošku viac roboty ale vyplatí sa ho urobiť.

Cesto I.: 6 vajec, 6 PL kryštálového cukru, 6 PL polohrubej múky.

Cesto II.: 7 vajec, 250 g Palmarínu, 170g práškového cukru, 2 PL kakaa, 40 g mletých orechov, 70 g sekaných orechov, 5 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL strúhanky.

Krém: 4 dl mlieka, 1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Postup:  Dúfam, že vás neodradilo to množstvo surovín ktoré treba na tento zákusok, ale to je preto, že aj príprava je náročnejšia... 😉

Prvé cesto si pripravíme tak, že množstvo surovín rozdelíme na dve časti. (Skúsenejšie si môžu pripraviť cesto aj naraz a rozdeliť na polovicu). Vyšľahať bielky (3), pridať cukor (3PL) a šľahať do hustej peny, potom po jednom pridať žĺtky a zľahka zamiešať múku (3PL). Na plechoch vyložených papierom na pečenie upečieme dve cestá. Tie prekrojíme po dĺžke na polovicu, vzniknú nám 4 polovice. Každú natrieme lekvárom a zrolujeme po dlhšej strane do roládky.

Plech si vyložíme papierom na pečenie a roládky uložíme rovnomerne od seba. Urobíme si druhé cesto. Vymiešame tuk s cukrom a žĺtkami, pridáme postupne všetky ostatné suroviny a nakoniec zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme medzi roládky na plechu. Upečieme.

Krém si pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame Zlatý klas a pridáme vanilkový cukor. Uvaríme kašičku. Za občastného miešania ju necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne zašľahávame kašičku (nesmie byť horúca, krém by sa zrazil). Hotový krém natrieme na upečený zákusok a polejeme čokoládovou polevou.



Tento recept, ako aj väčšinu ostatných som uverejnila aj na stránke www.varecha.sk. Fotku k tomuto receptu mi poskytla jedna ochotná a milá "varecháčka", pretože zákusok vyskúšala a odfotila. Aj touto cestou jej ďakujem.



4 komentáre:

  1. tento zákusok nemá chybu, krásne ukáže a určite výborne chutí! Už vyše roka sa ho chystám upiecť, ale raz sa odhodlám :-)))

    Evka, máš nádherný blog, budem ho s radosťou, navštevovať! :-)))

    OdpovedaťOdstrániť

  2. "Jezkove oci" aky krasny zakusok !
    Len ti je dost vela procedur okolo neho:-);-) ci?
    Myslim na teba a dufam,ze sa po opetacii citis kezdy den lepsie a lepsie...cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka máš pravdu, trošku pracný ale dobrýýýý...ďakujem že si na mňa spomenieš - cmuk...hýbem sa už lepšie ale bez barlí to ešte nie je možné...:(

      Odstrániť