sobota 14. júla 2012

Torta na zjedenie

...prečo som dala torte taký názov?...lebo torta bola na pohľad veľmi jednoduchá, žiadne umelecké zdobenie (nemám na to trpezlivosť ani predstavivosť a odivujem všetkých ktorí to dokážu) ale zato chutila  a zjedla sa raz-dva.

Recept na korpus som použila zo stránky TU je skutočne vynikajúci a týmto autorke ďakujem.

Cesto:  5 vajec, 150g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 30 g kakaa, 5 PL oleja, štipka soli.

Krém: 3 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 200 g masla, 3PL práškového cukru, 250 g gaštanové pyré.


Šľahačka: 4 PL kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 2 šľahačky v prášku.

Postup: Vyšľahala som dotuha sneh so štipkou soli a s cukrom. 
(Sneh je dobre zo začiatku šľahať na nižších obrátkach  bez cukru, keď sa dobre napení, prisypávať cukor a obrátky zväčšiť).  
Keď  bol sneh  dosť tuhý pridala som po jednom žĺtka striedavo s lyžicou oleja, stále som šľahala ale už na nižšom stupni. 
Zmiešala som  múku s kakaom. 
(Použila som  tmavé kakao, nedala som ani predpísané množstvo a korpus bol taký tmavý až som sa zľakla a po upečení som myslela že je korpus zhorený...:))). 
Múkovo-kakaovú zmes som prisýpala k váječnej hmote a zľahka som už len vareškou premiešavala. 
Cesto som vyliala do tortovej formy, ktorej dno som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela tukom a vysypala múkou.
Jediné čo som v recepte nedodržala, bola uvedená teplota, zdala sa mi nízka. Nastavila som teda teplotu na 170 stupňov a piekla som korpus asi 35 minút.

Krém: V troche mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Zvyšok mlieka som dala variť. K vriacemu mlieku som priliala rozmiešaný Zlatý klas a uvarila som do husta. Za občasného premiešania som nechlala vychladnúť. 
Medzitým som vyšľahala maslo s cukrom a prišľahávala som po častiach kašu. Nakoniec som primiešala gaštanové pyré.

Šľahačku som pripravila nasledovne: kryštálový cukor som upálila na karamel, zaliala som mliekom a rozvarila kým sa karamel nerozpustil. Dala som dobre vychladnúť, potom som prisypala šľahačky v prášku a vyšľahala som dotuha šľahačku.

Vychladnutý tortový korpus som rozkrojila na tri časti, natrela som ich krémom a aj boky a vrch torty. Potom som už len nastriekala šľahačku a tortu som dala vychladiť. 

😊😊😊



5 komentárov:

  1. kráásna tortička, naozaj na zjedenie vydarila sa ti aj pekne vyzdobená :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka, ja ťa musím poopraviť, nie ako si napísala že je nepekná, práveže je veľmi pekná, je robená z lásky a aj si ju pekne ozdobila, verím že aj výborne chutila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčence potešili ste ma...ďakujem a sľubujem že ďalšia bude ozaj pekná...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nechapem tu slahacku ste zmiesali s karamelom ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ako je uvedené v recepte: z cukru som urobila karamel, zaliala som ho 300 ml mlieka a rozvarila som, vzniklo karamelové mlieko. Keď karamelové mlieko dobre vychladlo, pridala som do neho dve práškové šľahačky a vyšľahala som pevnú šľahačku. Dúfam, že som pomohla objasniť. Pekný deň

      Odstrániť