pondelok, 10. septembra 2012

Jablkový mrežovník

Recept som našla v knižke "Recepty zo života" a keď som ho vyskúšala bola som veľmi spokojná. Preto pečiem mrežovník podľa neho často a rada. 

Suroviny: 600 g polohrubej múky, 300 g Palmarínu, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu.

Plnka: 2 kg už očistených, nastrúhaných jabĺčok, vanilkový cukor, mletá škorica, 150 g kryštálového cukru - ak treba aj viac, podľa kyslosti jabĺk.
Všetko spolu zmiešam na plnku, (ak jabĺčka pustia veľa šťavy tak ich trochu vyžmýkam pred uložením na cesto).

Postup: Zo surovín  vypracujem cesto. Do preosiatej múky pridám cukor, prášok do pečiva, vajíčka a nakrájať tuk. Rýchlo spracujem cesto a odložím zabalené vo fólii do chladničky aspoň na 30 minút. 
Potom cesto rozdelím na tri časti, (jedna môže byť trochu menšia, to je na mriežku). Prvú časť cesta rozvaľkám na pomúčenej doske na veľkosť plechu a za pomoci valčeka cesto na plech prenesie (používam hlbší plech 36x42cm). 
Na plechu potriem cesto polovicou jablkovej plnky. Na plnku položím pomocou valčeka druhé rozvaľkané cesto a natriem zvyškom plnky. Z menšej časti cesta urobím mriežku a uložím ju na plnku. 
Plech vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečiem približne 45 minút, potom teplotu znížim na 170 stupňov a dopekám ešte 30 minút alebo podľa potreby.




2 komentáre:

  1. poznám :-) robievam a môžem len odporučiť je vynikajúci

    OdpovedaťOdstrániť
  2. najlepší koláč na svete, mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť