utorok 30. októbra 2012

Medová krémeška

U nás nesmie chýbať na rodinných oslavách. Pečiem ju podľa tohto receptu už veľa rokov a som s ním veľmi spokojná. Mäkučké cesto, výborný krém. Vyskúšajte.



Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 1 celé vajce, 2 žĺtky, 120 g masla (dávam Heru),  2 PL rumu, 2 PL tekutého medu, 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 1 liter mlieka, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtky, 2 PL polohrubej múky, 2 Zlaté klasy, 250 g masla, 180-200 g práškového cukru, rum.

Šľahačka: 2 šľahačkové smotany, stužovač šľahačky, (alebo šľahačky v prášku pripraviť podľa návodu na obale), práškový cukor podľa chuti.

Postup: Všetky suroviny spracujem na vláčne cesto. Rozdelím ho na dve časti. Každú rozvaľkám na veľkosť plechu a upečiem na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. 

Krém: V časti mlieka rozmiešam múku, Zlaté klasy a žĺtka. Zvyšok mlieka dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka prilejem mlieko s múkou, Zlatými klasmi a žĺtkami a uvarím hustý krém. Za občastného miešania krém nechám vychladiť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne po častiach prišľahávam takmer studený krém. Nakoniec dochutím rumom.

Šľahačku vyšľahám so stužovačom a cukrom.
Na upečený medový plát natriem krém a naň šľahačku. Prikryjem druhým plátom a zaťažím. Odložím do chladu stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom už len nakrájam na kocky a pocukrujem.


11 komentárov:

  1. Mňam , vyzerá fantasticky .....chvíľu som tu nebola a koľko dobrôt :-) , ten jablčný poznám je vynikajúci občas ho robievam .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka, musím ťa pochváliť, robiš čoraz lepšie a lepšie fotky, foto a zákusok je nádherný a chuťovo výborný, tiež som ho už robila, mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. toto je môj naj kremeš, nemôžem si pomôcť, viac mi chutí, ako klasický, ten krem je taký,ako nanukova zmrzlina ked je chladený, mám myslím ten istý recept, krásny ho máš Evka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tánička aj u mňa je tento krémeš na prvom mieste a nevymenila by som ho za iný... rada ho robievam a ešte radšej papkám...:)

      Odstrániť
  4. Můžu se zeptat na jak velký plech kremešku děláte? Mám jen velké, tak abych měla dost krému. Děkuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Věrka, veľmi sa ospravedlňujem ale nejako som tvoj komentárik prehliadla...mrzí ma to že som ti hneď neodpovedala. Krémešku robím na veľkom plechu 36x29 cm, pečiem na opaku plechu na papieri na pečenie. Eva

      Odstrániť
  5. Ahoj Evi, máš krásný blog...a super receptíky, už se těším, že nějaký vyzkouším...je to vše velmi lákavé...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu...verím, že všetko čo vyskúšaš sa ti aj vydarí.

      Odstrániť
  6. V sobotu idem na oslavu, tak sa idem s medovym kremesom "vytiahnut" ,dnes vecer upeciem platy ,zajtra naplnim v sobotu rano pokrajam , uz to vidim ako sa budu vsetci zalizovat a pytat recept :-))))
    Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. výborný receptík vydaril sa famózne....Ďakujeééééém...Prajem kráásne vianoce.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka súhlasím, krémeška je výborná u nas doma veľmi obľúbenâ...som rada že chutila...všetko dobré želám.

      Odstrániť