pondelok 5. novembra 2012

Kypré buchty

Opäť buchty ale teraz som vyskúšala jablkovú plnku. Výborné sú aj s makovou plnkou.

Suroviny: 520 g polohrubej múky (780 g), 40 g droždia (60 g), 280 ml vlažného mlieka (420 ml), 60 g kryštálového cukru (90 g),  2 žĺtky (3), 1 vanilkový cukor, 2 PL rumu (3), 1/2 KL citrónovej kôry (1 KL), 80 g masla - Hera (120 g), soľ.
Suroviny uvedené v zátvorkách sú upravené na väčšiu dávku, piekla som podľa nej.  Vyšlo mi  30 buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL cukru a múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Suroviny som zmiešala. Priliala som vykysnutý kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami, rozpustenú vlažnú Heru, rum. 
Vypracovala som hladké lesklé cesto a dala som ho kysnúť. Vykysnuté som znovu premiesila a opäť nechala kysnúť. Na pomúčenej doske som cesto zľahka rozvaľkala na hrúbku asi pol centimetra, nakrájala som na obdlžníčky 8x10 cm a na každý som položila plnku. Zvinula som ich do roládky a kládla na plech vyložený papierom. 
Boky buchiet som potrela olejom. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a dopiekla som do zlatova.

Jablková plnka: Nastrúhané jabĺčka, práškový cukor, vanilkový cukor a škorica. Všetko spolu som zmiešala a plnila buchty. Dávala som  1 PL do každej buchty.

Maková plnka: V troche mlieka prevariť 150 g maku,  pridať cukor a citrónovú kôru. Odstaviť a dochutiť škoricou. Alebo  škoricu vynechať a dochutiť slivkovým lekvárom alebo čokoládou.


6 komentárov:

  1. sú ako maľované, krásne sa ti vydarili a s jablkovou plnkou, musia byť chuťovo výborné, mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jsou nádherné,krásně zatočené a makové to je pochotka...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka, nádherné ich máš, krásne zatočené a veru, že s jablkovou som buchty ešte nerobila, štrudle áno, dala by som si hned a teraz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásnéé...:) S jablkovou náplní taky dělám a jsou hodně oblíbené...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzerajú fantasticky , už sa len zahryznúť . Vďaka Enička, vyskúšam s jablkovou plnkou som ešte nerobila :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dievčence ďakujem Vám za pochvaly. Tánička som rada, že si aj Ty sem zavítala...:)

    OdpovedaťOdstrániť