streda 5. decembra 2012

Ľadovky

Pod týmto názvom mám recept od mojej bývalej kolegyne už vyše 30 rokov. 

Boli to krásne časy keď som ako mladá neskúsená obdivovala všetky tie dobroty čo dokázali napiecť moje fantastické kolegyne. Vždy priniesli na koštovku keď niečo nové napiekli a najviac bolo toho práve na Vianoce. Samozrejme nechýbal aj napísaný recept a tak sa pomaly moja zbierka rozrastala. 

Keď boli deti malé, robievala som tieto medové kolieska takmer každé Vianoce. Deti ich mali radi, lebo sú mäkučké a sladučké. Potom som si dala pár rokov prestávku a tohto roku som sa k nim vrátila znovu...




Suroviny: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 250 g Hery, 100 g mletých vlašských orechov, 2 PL medu, menej ako 1/2 KL mletej škorice, 1 KL nie kopcovitá sódy bikarbóny, šťava a kôra z citróna.

Krém: 0,25 l mlieka, 30 g hladkej múky, 2 žĺtky, 30 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla, 120 g práškového cukru.

Postup: Do múky pridám cukor, orechy, tekutý med, škoricu, sódu bikarbónu, šťavu a kôru z citróna a premiešam. Pridám nakrájaný tuk a spracujem na cesto. Cesto nechám 30 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkám na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm a vykrajujem kolieska. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 175 stupňov 12-13 minút.
Kým vychladnú pripravím si krém.

Krém: V mlieku rozmiešam múku, žĺtky, 30 g práškového cukru, vanilkový cukor a uvarím kašu. Za občasného premiešania ju nechám vychladnúť. Maslo vymiešam so 120 g práškového cukru a prišľahávam k nemu vychladnutú kašu. Dobre prešľahám.
Do stredu kolieska natriem trochu lekváru, najlepší je ríbezlový alebo malinový a okolo zdobičkou nastriekam krém. Ak je krému veľa, dám aj do stredu. Prikryjem krém kolieskom a dám stuhnúť. Potom už len namáčam do čokoládovej polevy a zdobím. 



6 komentárov:

  1. Krásne koláčiky. Práve si robím zoznam, čo upiecť na sviatky. Mám dojem, že zaradím aj tieto ľadovky do svojho zoznamu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, vyskúšaj, budem rada ak sa ti budú páčiť...neviem ako ty, ale u mňa sú tie zoznamy vianočného pečiva každý rok nekonečnéééééééééééé....:)

      Odstrániť
  2. No Evička , vyzerajú fantasticky . Bodli by teraz ku kávičke :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nádherné foto a aj koláčiky :-)

    OdpovedaťOdstrániť