štvrtok 17. januára 2013

Slimákový koláč

V jednom ženskom časopise, asi to bola "Báječná žena" bol raz tento zaujímavý recept. Páčil sa mi, odložila som si ho a aj zabudla naň. Až po čase som sa opäť k nemu dostala a mohla som koláč urobiť. Koláč  sa mi  podaril a chutil ale...Cesto bolo vláčne, pekne vykyslo, radosť s ním robiť, len ma prekvapilo to, že som z toho množstva urobila koláče až dva, aj keď v recepte bolo uvedené, že je pre jednu okrúhlu formu. Kde sa stala chyba neviem...



Suroviny:  500 g hladkej múky, 100 g masla (Hera), 100 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 30 g droždia, štipka soli, vajce na potretie.

Plnka: 800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk, 3-4 PL mletých orechov, 3 PL kryštálového cukru (to bolo veľmi málo, dala som až 8 PL, mala som kyslejšie jabĺčka), 1 vanilkový cukor, škorica mletá.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšnú múku som preosiala, pridala som soľ, cukor. V mlieku som rozšľahala žĺtky, rozpustila som si tuk. Do múky som priliala kvások, zamiešala som s múkou, priliala som mlieko a vlažný tuk. 
Vypracovala som vláčne cesto. Nechala som ho kysnúť 1 hodinu. 
Potom som cesto rozvaľkala na plát 48x36 cm. Na cesto som uložila jabĺčka, posypala som škoricou, orechami, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Stočila som do rolády - snažila som sa pevne. Nakrájala som na 1,5 cm kolieska a kládla som ich do vymastenej okrúhlej formy tesne vedľa seba. (Do dvoch foriem). Nechala som ešte podkysnúť a potom som potrela vajíčkom. Vrch som ešte posypala cukrom a orechami, ale to už v recepte nebolo, ja som si to chcela len tak vylepšiť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút. 


9 komentárov:

  1. koláč vyzerá nádherne, určite sa po ňom len tak zaprášilo a vôbec nevadilo, že boli dva :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To máš pravdu...:) ďakujem za pochvalu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka, koláč je nádherný a rada pečiem v okrúhlej forme :-) Prajem krásny víkend a teším sa, že nám stretko vyšlo! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Koláč tak isto sprobujem. Si perfektná kuchárka . Takú ženu hľadám ahoj.ján

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za uznanie...a želám ti aby si našiel ženu podľa svojich predstáv...:)))

      Odstrániť
  5. idem ho vyzkusat,velmi lubime doma taketo sladkosti..a mozno bol napisany na jednu formu lebo mal byt ten plat ovela hrubsi predtym ako sa na naj dali veci a zakrutil??:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môže to byť ako píšeš...asi som mala cesto ozaj natenko rozvaľkané a ak by bolo hrubšie bol by aj koláč asi vyšší, treba len vyskúšať :) ale takto sme mali dva :))

      Odstrániť
  6. taaaak kolacik perfektny dakujem za recept:)

    OdpovedaťOdstrániť