sobota, 9. februára 2013

Boloňské špagety

Špagety patria k obľúbeným jedlám. Dajú sa pripraviť s rôznymi omáčkami. Najradšej pripravujem túto

Suroviny: mleté mäso, prerastaná slanina, cibuľa, mrkva, zeler, cesnak, paradajkový pretlak, paradajky (ak nie sú čerstvé môžu byť aj z konzervy), mäsový vývar (hovädzí bujón), biele víno, bobkový list, čierne korenie, korenie na špagety,  bazalka, oregano, soľ, smotana sladká na varenie, špagety.

Postup: Na oleji opražím nakrájanú cibuľku, pridám nakrájanú slaninu a popražím. Potom pridám nakrájanú mrkvu,  zeler, mleté mäso a chvíľu orestujem. Po chvíľke pridám paradajkový pretlak, cesnak a víno.  Dochutím soľou, čiernym korením, korením na špagety, bobkovým listom. Prikryté dusím za občasného  miešania kým sa víno nevyvarí. Prilejem paradajkovú šťavu aj s paradajkami (v lete čerstvé paradajky) a ďalej dusím a podlievam vývarom. Dusenie trvá asi 30 minút.  Nakoniec pridám sladkú smotanu, znovu cesnak,  bazalku s oreganom a ak treba posolím. 

Hotovú omáčku servírujem s uvarenými špagetami a nastrúhaným syrom.

Dobrú chuť!


2 komentáre: