sobota, 16. februára 2013

Valentínske srdiečko

Trochu oneskorene som pre svojich najdrahších upiekla toto srdiečko k sviatku Valentína...Chrípka ma pripútala k posteli a nedovolila mi to urobiť skôr.  Až dnes sme sa teda z torty tešili. 



Suroviny: 4 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 1 KL prášku do pečiva, 4 PL oleja, 1-2 PL kakaa, 2 šľahačkové smotany, 100 g horkej čokolády, 100 g bielej čokolády, čokoládová poleva, hotový marcipán Dr.Oetker - 50 g (balenie je 150 g)

Postup: Šľahala som v šľahači bielka so štipkou soli kým nezačali hustnúť. Prisypala som k nim cukor a šľahala som kým nebol hustý sneh. K snehu som postupne prišľahávala po jednom žĺtku a lyžici oleja. Múku som preosiala, zmiešala s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Už len zľahka ručne som primiešala k snehu. Cesto som vyliala do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie a jemne som dno a boky potrela olejom. Vložila som do rúry predhriatej na 170 stupňov a piekla som 35 minút, potom som teplotu znížila na 165 stupňov, prikryla som formu papierom a dopekala som ešte 10 minút. Po vybratí z rúry som korpus nechala chvíľu chladnúť vo forme a potom so ho vybrala a preložila na mriežku.

Urobila som si krém. Do jednej šľahačkovej smotany (objem 250 ml) som nalámala horkú čokoládu, (pridala som aj trochu práškového cukru, lebo sa mi to zdalo dosť horké, to už každý podľa chuti) do druhej šľahačkovej smotany (250 ml) bielu čokoládu. Každú som zvlášť miešala na miernom ohni, kým sa čokoláda nerozpustila  (začalo to vrieť, chvíľu som varila a odstavila). Keď smotany vychladli,  vložila som ich do chladničky, kde boli do druhého dňa. 
Na druhý deň som každú šľahačom dobre vyšľahala na krém, srdiečko som rozkrojila na tri časti. Spodnú časť som potela tmavým krémom, stedný diel bielym krémom. Z každého krému som si trochu nechala aby som mohla potrieť aj boky a vrch torty. Potom som už len dozdobila rozpustenou čokoládou a srdiečkami, ktoré som si vykrojila z rozvaľkaného marcipánu. 

Forma má veľkosť: 22x20 cm


9 komentárov:

  1. Evka, dokonalá, krémy musia byť lahôdka, z bielej čokolády som ešte neskúšala,ale veľmi dlho sa naň chystám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru Tánička, tak ako píšeš, ja som ich tiež robila prvykrát a chutili....

      Odstrániť
  2. Very nice cake and very interesting blog!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka, srdiečko je nádherné, vidno, že je robené s láskou, gratulujem :-)...dúfam, že si už ok, posielam veľa zdravíčka!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ak sa môžem opýtať, kde si zohnala tú krásnu formu?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evička parádna torta , nemá chybu , mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť