utorok, 2. apríla 2013

Linecké orechové rezy

Ďalší výborný recept zo stránky varecha.sk. Som rada, že som ho objavila a autorke patrí moja vďaka. Mám ho už viackrát vyskúšaný.

Suroviny:
Cesto I.:  150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 200 g masla (Hera), 100 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli, citrónová kôra
Cesto II.: 250 g masla (Hera), 250 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 150 g mletých orechov, 7 bielkov, 2 PL rumu, citrónová kôra
Žĺtková poleva: 7 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 2 PL rumu

Postup:  Zo surovín na cesto I. zmiesením vypracujem linecké cesto. Zabalím do fólie a odložím na chladné miesto aspoň na 2 hodiny. Potom ho rozvaľkám a prenesiem na plech vyložený papierom alebo vytretý tukom a vysypaný múkou. Popichám vidličkou.
Pripravím cesto II. tak, že maslo vyšľahám s cukrom, pridám rum a citrónovú kôru. Zľahka zamiešavam múku zmiešanú s orechami, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov.
Pečiem pri teplote 160-165 stupňov 45 minút. 
Upečený koláč nechám trochu vychladnúť aby nebol horúci a rozotriem polevu.
Poleva: 7 žĺtkov vymiešam s práškovým cukrom a rumom. Miešam len ručne vareškou.


5 komentárov:

  1. Ivka ďakujem a je ozaj výborný.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podla teba ,su tieto tvoje rezy chutovo lepsie ,nez tie klasicke orechove so zltkovou polevou? Vlani na Vianoce som robila tie klasicke orechove, len po case mi ta zltkova poleva" zvlhla " neviem preco ...chuti to, ale neubralo len estetike ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marienka, tie klasické so žĺtkovou polevou sú samozrejme výborné, tiež sa mi stáva, že poleva zmäkne myslela som si že preto, že som ich mala uložené v zatvorenej plastovej nádobe... ...tieto rezy sú ozaj dobré aspoň mne chutia a tak ako píšem v recepte, nedávam polevu na horúci koláč a ostane pekná pevná. Budem rada, ak vyskúšaš a budú ti rezy chutiť.

    OdpovedaťOdstrániť