štvrtok 4. júla 2013

Tirolský čerešňový koláč

Dávno som pokukovala po tomto recepte v mojom zošite. Páčil sa mi koláč na obrázku a k tomu poznámka "skvelý a šťavnatý".... Trochu ma zaskočili množstvá niektorých surovín a priznám sa, že niektoré som doma ani nemala a tak som si recept upravila ale myslím si, že nestratil na svojej kvalite. Bol vynikajúci. 
Ak by niekoho koláč oslovil a chcel by ho vyskúšať, uvádzam recept pôvodný a v zátvorkách s  niektorými upravenými surovinami tak, ako som ho piekla ja.




Suroviny:  200 g masla (180 g Hery), 250 g práškového cukru (200 g), 6 žĺtkov (5), kôra z 1/2 citróna, 1 KLškorice, 200 g lieskových orechov (150 g vlašských orechov), 125 g múky (dala som polohrubú 130 g), 1 KL prášku do pečiva, 200 g postrúhanej čokolády (100 g časť som nastrúhala a časť nasekala na kúsky), 300 g odkôstkovaných čerešní (nevážila som, nakrájala som ich na menšie kúsky a kládla po celom vrchu koláča). 

Postup:  Maslo som dobre  vymiešala s cukrom. Za stáleho šľahania som pridávala po jednom žĺtky, škoricu, citrónovú kôru, orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zdalo sa mi, že je cesto dosť husté, tak som pridala asi 2-3 PL mlieka. Zľahka som zamiešala sneh vyšľahaný so štipkou soli a nakoniec čokoládu. 

Cesto som vyliala do tortovej formy priemer 26 cm, ktorú som vyložila papierom na pečenie - len dno. Po vrchu koláča som pokládla vykôstkované  čerešne a dala som piecť. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, keď už začal vrch hnednúť tak som koláč prikryla papierom a dopekala kým sa cesto nechytalo na špajdlu - ako pri pečení tortového korpusu.

Vychladnutý koláč som už len pocukrovala práškovým cukrom.



5 komentárov:

  1. vyzerá super, mohol by ma čakať zajtra na raňajky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, čo je to pre takú cukrárku ako ty si ho upiecť...:) tebe by ani nechutil keby si si ho sama neupiekla...:)

      Odstrániť
    2. Si rovnako šikovná cukrárka a mne sa ešte nestalo, že by mi od druhých zákusky nechutili...

      Odstrániť
  2. Evička koláč vyzerá fantasticky nadýchaný, jednoduchý také koláče sú najchutnejšie.

    OdpovedaťOdstrániť