streda 21. augusta 2013

Domáci kečup

Paradajky v záhrade už krásne dozrievajú a to znamená, že treba z nich  začať niečo robiť. U nás doma je na prvom mieste kečup, potom omáčka na pizzu a nakoniec sušené paradajky. Receptov na doma robený kečup je veľa. Ja som pred niekoľkými rokmi vyskúšala tento. Zapáčil sa mi, a tak pripravujem kečup podľa neho, upravila som si pôvodné množstvá surovín - zvýšila som dávku aby som urobila kečupu viac. Zjednodušila som aj postup pôvodného receptu ale na chuti a kvalite to neubralo.
Tu je teda môj recept.

Suroviny: 5 kg paradajok, 820 g cibule - už očistenej, 5-6 kápií, 1,5 kg jabĺk - očistených , 2-3 cvikly, 1 hlávka cesnaku, feferónka (ak chceme kečup pikantnejší, nemusí byť),  3 KL mletej červenej papriky, 2,5 dcl octu, 4-5 KL soli, 4 KL vegety, 12 zrniek čierneho korenia, 12 zrniek nového korenia, 8 klinčekov, 6 bobkových listov, 1 KL horčičného semiačka, 460 g kryštálového cukru.

Postup: Paradajky nakrájam na menšie kúsky a dám do väčšieho hrnca. Očistím cibuľu, kápiu, jablká - stačí vybrať jadierka, nemusia sa šúpať, cviklu ošúpem, očistím cesnak. Kápiu, jablká a cviklu nakrájam na menšie kúsky a spolu s cesnakovými strúčikmi dám do hrnca s paradajkami. Dám variť a za občasného miešania varím kým sa nezačnú oddeľovať šupky z paradajok. Pridám mletú papriku, ocot, soľ, vegetu, koreniny a varím do rozvarenia a zmäknutia jabĺčok. 
Masu preprasírujem a do hladka rozmixujem. Jemnú šťavu dám variť, pridám cukor a varím do požadovanej hustoty. Treba miešať aby sa kečup nepripálil ku dnu hrnca. Varím približne 35-40 minút. Kečup nalejem do čistých fliaš, dobre zatvorím a dám ešte na 15 minút sterilizovať.  Počas varenia kečup ochutnám a ak treba pridám viac soli alebo cukru, záleží od kyslosti paradajok. 

Z uvedenej dávky mi vyšlo 15 rôzne veľkých fliaš - ako sú na obrázku. 


7 komentárov:

  1. Evičko musím se Ti přiznat, že kečup vůbec nepoužívám, ale koukám co jsi tam dala krásného voňavého koření musí být opravdu provoněný a velmi dobrý, prstík bych namočila v talířku a ochutnala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kvetinecka moja.
    Mas skvele recepty a nahodou dobry recept na sterilizovane salatove uhorky nepoznas?Tento rok je vacsia uroda a nestihame ich konzumovat.
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evelina moja :-)
    Cviklu som tento rok nesadila ,co myslis, ked ju tam nedam strati kecup na chuti?co hovoria tvoje skusenost ?hm?
    Ako sa poznam presne podla tvojho receptu prvy urobim :-):-):-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Majka, možno tá chuť cvikly ani nebude chýbať, podľa mňa sa tam dáva hlavne kvôli farbe, možno ho nebudeš mať taký červený, ja som zatiaľ vždy cviklu dala, vyskúšaj, myslím že tým nič nepokazíš. pááá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evelina moja:-)
    Kecup je vynikajuci aj bez cvikly :-)
    Otvorila som ho pred 3 týždňami a dnes som zistila ,ze zbytok vo flaske skysol napriek uskladneniu v chladničke...kde som urobila chybu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka tak to ma prekvapilo... ešte sa mi to nestalo aj keď je pravda. že u nás sa asi ani tri týždne neudrží otvorený lebo môj syn si dáva kečup takmer všade :) sám zje fľašu ako nič...neviem kde môže byť chyba keď ti skysol a mrzí ma to :((

      Odstrániť