pondelok, 12. augusta 2013

Letná omeleta

Omelety robievam často pre ich rýchlu a rôznorodú prípravu. Či už sú len z vajíčok alebo pridám akúkoľvek zeleninu, salámu, klobásu alebo slaninku. Podľa aktuálne ponuky chladničky alebo  momentálnej chuti
V týchto extrémne horúcich dňoch keď sa mi nežiada vystávať dlho pri sporáku a ani chuť do jedla nie je taká veľká, nahrádzam nimi aj obed u nás to úplne stačí.... Omeleta je však vhodná aj na raňajky. 




Suroviny: ( podľa počtu stravníkov) 
Pre jednu  osbou dávam:  3-4 vajíčka podľa veľkosti, soľ, 1 dl mlieka (alebo sladkej smotany, môže byť aj voda), olej.
Do tejto som použila ďalej:  cibuľku, papriku, paradajku, syr.

Postup: vajíčka dobre vyšľahám metličkou so soľou a mliekom. Na panvici rozpálim olej a opražím nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita, pridám nakrájanú papriku (asi 1/2) a nakrájanú 1 paradajku. (Môže sa opiecť aj saláma, slaninka, klobása). Krátko podusím a zalejem vajíčkami. Vareškou oddeľujem zrážajúce sa vajíčka od kraja a spodku panvice.
Keď je omeleta hotová, preklopím ju na druhú stranu aby sa aj z tej opiekla. 

Ja to robím tak, že priložím k panvici plytký tanier a prudko pozorne  prevrátim. Omeleta je na tanieri a už ju len zošuchnem na panvicu a znova chvíľku opečiem. Treba si dať pozor pri pečení, nepiecť dlho aby nebola suchá.

Hotovú omeletu posypem strúhaným syrom. Na horúcej omelete sa pekne roztopí. 

1 komentár: