štvrtok 12. septembra 2013

Zapekané rezance

Rezance sú veľmi vďačné jedlo. Dajú sa urobiť na slano, na sladko s rôznymi posýpkami. U nás doma si každý člen rodiny rezance posype podľa chuti, tvarohom, makom, orechami. My s dcérou aj na slano   s tvarohom a slaninkou,  syn má rád aj   s kakaom a manžel ten jednoznačne iba s kyslou smotanou. Ako som však vyskúšala rezance podľa tohto receptu, mali veľký ohlas a robím ich najčastejšie.

Suroviny:  široké rezance buď urobené doma alebo kúpené, hrudkový tvaroh, mletý mak, mleté orechy, lekvár, vanilkový cukor, mletá škorica,  práškový cukor, hrozienka, maslo, strúhanka na vysypanie formy alebo misky (v mojom prípade miska z jenského skla).

Postup:  Celý balík rezancov uvarím a polejem rozpusteným maslom. Premiešam  a rozdelím si ich na 3 časti. 
Misku vytriem maslom a vysypem strúhankou. Navrstvím prvú časť rezancov, posypem tvarohom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a hrozienkami. 
Nasleduje ďalšia vrstva rezancov, tie posypem mletým makom, mletou škoricou, práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. 
Poslednú vrstvu rezancov zmiešam s lekvárom, veľmi dobrý je slivkový a dám do misky na makovú vrstvu. 
Vrch lekvárovej vrstvy husto posypem mletými orechami, mletou škoricou a kryštálovým cukrom (keď sa to upečie je vrch chrumkavý). Nakoniec ešte pofŕkam maslom ak mi ostalo a ak nie, tak pokladiem tenké plátočky masla. Vložím do rúry a nastavím na 180 stupňov. Pečiem kým nie je vrch chrumkavý. 
Upečené rezance nechám trochu vychladnúť a potom už len nakrájam a na tanieri ak treba posypem ešte práškovým cukrom, ale to si už robí každý podľa toho aké sladké chce. 

Poznámka: Nič by sa určite nestalo, keby sa každá časť uvarených rezancov najskôr zmiešala s posýpkou a potom dávala do misky, je to rýchlejšie ale neskúšala som to. Nie vždy sa podarí rezance pekne naporcovať, hlavne horúce, rozpadávajú sa ale aj keď na tanieri nevyzerajú úhľadne vôbec to nevadí, všetky chute sa zmiešajú a rezance chutia výborne. 


3 komentáre:

  1. Hmm, ty budu muset udělat, vypadají hódně jedle:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadajú perfektne. Určite vyskúšam :-) a ďakujem za všetky úžasné receptíky :-) Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdenka, nech rezance chutia...ďakujem za pekné slová vždy to poteší, veď mi ide o to aby si tu ktokoľvek našiel nejakú inšpiráciu a dobrý receptík...pekný deň pááá

    OdpovedaťOdstrániť