utorok, 5. novembra 2013

Syrovo-orechové pagáčiky

Pre mňa sú tieto pagáčiky ako "droga", keď ich začnem jesť, neviem prestať...:)))

Suroviny: 300 g hladkej špeciál múky, 300 g polohrubej múky, 1 Hera, 2 celé vajíčka, 1 prášok do pečiva, 150 g nastrúhaného tvrdého syra, 150 g nasekaných vlašských orechov, 180 ml. šľahačkovej smotany, 2 vrchovaté kávové lyžičky soli, 1 kocka droždia (42 g),1 KL cukru, trochu teplej vody.
Postup: Urobím kvások. Droždie rozmrvím, pridám cukor a prilejem asi 1/2 dl vlažnej vody a také isté množstvo šľahačkovej smotany. Kým kvások nakysne, preosejem obidva druhy múky, pridám prášok na pečenie, syr, orechy, vo zvyšnej smotane rozšľahané vajíčka a nakrájanú Heru. Suroviny zmiešam a prilejem kvások. Vypracujem mäkké cesto. Ak sa veľmi lepí, prisypem  ešte trochu múky. Cesto prikryjem a nechám 15-30 minút postáť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkám na hrúbku 5-7 mm a vykrajujem malé kolieska-pagáčiky. Kladiem ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dám hneď piecť, netreba nechať podkysnúť ani potierať vajíčkom. Pečiem pri teplote 180 stupňov .

Pagáčiky sú výborné chrumkať len tak...alebo zapíjať vínkom, pivkom..

Dobrú chuť!


2 komentáre:

  1. Hmm, ty by mohly být dobré:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, sú dobré aj keď na pohľad tak možno nevyzerajú:)))

      Odstrániť