štvrtok, 9. januára 2014

Parížske rožky

Sú spomienkou na moje Vianoce v detstve. Nesmeli u nás doma chýbať medzi ostatnými napečenými dobrotami na vianočnom stole. Nechcela som tradíciu porušiť ale hlavne aj preto, že ich doma máme všetci veľmi radi, pečiem ich aj ja. Pamätám sa na to, že moja mamina ich robila s kávovou plnkou a dovtedy som nevedela, že môžu byť aj s inou plnkou. Až keď som ich potom prvýkrát jedla pred mnohými rokmi v práci, napiekla ich jedna moja šikovná kolegyňa, neostalo len pri ochutnávke, poprosila som ju o recept a podľa neho pečiem dodnes. Je pravda, že som si recept upravila, zvýšila som dávku surovín aby rožtekov bolo veľááááááá... :)


Suroviny: 6 bielkov, 370 g práškového cukru, 240 g mletých vlašských orechov, 30 g polohrubej múky.

Krém: 6 žĺtkov, 2 vajíčka, 300 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, (prihodím ešte aj kúsok čokolády na varenie ale nemusí byť). 400 g masla, 2 PL rumu.

Poleva: 200 g čokolády na varenie, 100 g Cery. Rozpustiť nad parou, vymiešať do hladka. 

Postup: Do misky, ktorú môžem položiť nad paru dám bielky a šľahám ich na sneh so štipkou soli. Ešte do riedkeho snehu pridám cukor, misku dám nad paru  a šľahám hmotu na hustý a lesklý sneh. Chvíľu to trvá lebo šľahám ručne ale môže  sa aj ručným šľahačom. Misku odložím z pary a zľahka vareškou primiešam orechy a múku. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčam rožteky - používam plátené vrecko s ozdobnou koncovkou.  
(Na plech kvapnem pár kvapiek oleja aby mi papier dobre držal a nešúchal sa keď budem naň vytláčať rožteky).
Z dávky mi vyjde asi 68 rožtekov, robím také menšie. Rúru predhrejem na 125 stupňov a rožteky suším do bledohneda 30-35 minút. 

Krém: Žĺtky, celé vajíčka, 300 g kryštálového cukru a 3 PL kakaa (niekedy pridám  aj pár kociek čokolády, alebo pridám viac kakaa) šľahám nad parou dohusta. 
(Pozor pri šľahaní aby nebola para priveľmi horúca a neprešľahala sa hmota, lebo sa zvykne scukornatieť, stačí šľahať dovtedy, kým nezačne hustnúť). 
Žĺtkovú hmotu odstavím a do horúcej  primiešam 100 g masla. Počkám kým nevychladne, sem-tam premiešam. Zvyšné maslo vyšľahám v šľahači a prišľahám vychladenú hmotu, dochutím rumom. 
Krém dám do zdobičky a vytláčam na rožteky. Rožteky dám  do chladu aby krém stuhol a potom ich namáčam v čokoládovej poleve.



3 komentáre:

  1. Jojo, tak takové dobroty můžu ve velkém:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ved tak robim roky aj ja -ale dnes uz 3 krat sa roztiekli suchariky -kde robím chybu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že je chyba v zle vyšľahanom snehu. Treba aby bol ozaj tuhý a lesklý...orechy a múku zamiešať už len zľahka.

      Odstrániť