utorok 29. apríla 2014

Hrebienky s makovou plnkou a orechovou posýpkou

Tieto hrebienky sú pre mňa spomienkou na detstvo... Nesmeli u nás chýbať na vianočnom stole ale ja ich pečiem kedykoľvek v priebehu roka. Sú bohato plnené makovou plnkou  a orechová posýpka im dodáva výbornú chuť. 


Suroviny: 250 g hladkej múky špeciál, 250 g Smetolu (Palmarínu), 5 PL kyslého mlieka (ako náhrada môže byť aj kyslá smotana, zákvas). 

Plnka: 180 g mletého maku, 100-120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, škorica, 1-1,5 dl mlieka (podľa potreby).

Posýpka: nasekané vlašské orechy, kryštálový cukor, vajíčko na potretie.

Postup: Z múky, tuku a mlieka som  vypracovala  mäkšie cesto. (
Ak je cesto  príliš tvrdé pridať tekutinu alebo naopak ak je veľmi mäkké nedá sa spracovať prisypať ešte múku). 
Cesto som  zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky aspoň na 12 hodín.
(Dobre je urobiť si cesto večer a nechať ho v chladničke do druhého dňa). 

Príprava plnky: Do kastrólika som naliala mlieko a nechala som ho zovrieť. Potom som prisypala cukor, vanilkový cukor a mak. Chvíľu som povarila, odstavila a pridala som citrónovú kôru a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.  

Cesto som  rozvaľkala asi  na 3 mm, nakrájala na kúsky, môžu to byť štvorce, obdlžníky. (Ja som robila štvorce vo veľkosti 6x6 cm, rožteky boli menšie). 
Do stredu som dala asi 1 KL plnky preložila som a kraj dobre pritlačila. Ešte som  kraj narezala, natrela som rozšľahaným vajíčkom, posypala orechami a kryštálovým cukrom. Hrebienky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie.  


Piekla som pri teplote 180 stupňv 17 minút. Upečené hrebienky som ešte posypala práškovým cukrom.  



5 komentárov:

  1. toto cesto robievam a volám ho falošné lístkové cesto, je výborne, ....dávam 300g múky a 1 kyslú smotanu + maslo, je oveľa lepšie ako klasické kupované lístkové cesto to už nekupujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám recept na falošné lístkové cesto inakší, tam ide miesto smotany voda a ocot, tiež je dobré...skúsim nabudúce podľa tvojho receptu s maslom. Ďakujem za inšpiráciu.

      Odstrániť
  2. Evičko opět jeden bezva recept, hned bych si dala kousek, zítra koupím mák :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm... ty by mohly být dobroučké .... mák a ořechy můžu:-)))

    OdpovedaťOdstrániť