nedeľa 29. júna 2014

Čokoládový pudingoš

Pudingoš - už samotný názov sa mi vždy páčil a dávno som sa  chystala vyskúšať ho, ale nevedela som si vybrať  recept, mám ich  niekoľko. Nakoniec ani neviem prečo som vybrala tento... Pri príprave cesta som bola trochu zaskočená aké je husté a lepivé, ale nakoniec sa mi ho podarilo vypracovať a konečný výsledok pudingoša bol dobrý. Z uvedenej dávky som urobila tri poriadne veľké pletence. Po nakrájaní ich bola hromada. Samozrejme nebol to problém,  zjedli sa všetky. 😊



Suroviny:  900 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 5 PL oleja, 400 ml mlieka (podľa potreby aj viac), 2 vajcia, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva, štipka soli, olej na potretie.

Plnka: 750 ml mlieka, 300 - 350 g kryštálového cukru, 2 balíčky čokoládového pudingového prášku, 125 g masla.

Postup: Z trochy vlažného mlieka (asi 100 ml), droždia a 1 KL cukru som  pripravila kvások. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a soľou. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala vajíčka. Kvások som pridala k múke, prilievala som mlieko a olej a spracovala som hladké cesto. (Pretože sa mi dosť lepilo, pridala som trochu múky). Cesto som nechala na teplom mieste 20 minút vykysnúť.
Pripravila som si puding podľa návodu a ešte do teplého som primiešala maslo. Puding som nechala dobre vychladnúť. (Lepšie by bolo uvariť si puding ešte pred prípravou cesta aby stihol vychladnúť).
Vykysnuté cesto som rozdelila na tri časti - bochníky. A každý bochník ešte na dve časti, mala som 6 malých bochníčkov. Každý som rozvaľkala na obdlžník hrúbky asi 5-8 mm, potrela som vychladnutým pudingom (ten som si tiež rozdelila na 6 častí). Nedávala som puding až úplne na kraj cesta z jednej strany, aby sa pri rolovaní nevytláčal. Vznikli mi záviny, ktoré som potom po dva preplietla. Preniesla som opatrne  na plech vyložený papierom na pečenie a na plechu som ich  potrela olejom aj boky aby sa nezlepili. Chvíľu som nechala na plechu podkysnúť a vložila som do vyhriatej rúry na 185 stupňov. Piekla som do zlatohneda. Hotové vychladnuté pudingoše som pocukrovala.


Poznámka: Radšej by som cesto rozdelila až na 4 bochníky aby som mala 4 menšie pudingoše.  Pre menšiu rodinu odporúčam upiecť len z polovičnej dávky surovín.


1 komentár:

  1. Vypadá chutně Věruš .... a pro mou rodinu musím z dvojnásobné dávky:-))

    OdpovedaťOdstrániť