štvrtok 17. júla 2014

Buchty s lekvárom

Kto by ich nepoznal...výborné so slivkovým lekvárom a posypané práškovým cukrom. 




Z uvedeného množstva surovín  vyjde 50 buchiet. Komu sa to zdá veľa, môže si urobiť z polovičnej dávky.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 200 g Hery, 2 vajíčka, 450 ml mlieka, 42 g droždia, citrónová kôra a šťava,  štipka soli, 400 g slivkového lekváru, 1 vajíčko na potretie buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy teplého mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 KL múky a droždia. Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, dala som soľ a citrónovú šťavu. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala vychladnúť aby nebola horúca. Z bielkov som vyšľahala sneh. 
Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou a zamiešala spolu. Prilievala som mlieko, pridala som asi 1 PL citrónovej šťavy, všetko som dobre premiesila a postupne som prilievala tuk. 
Keď bolo všetko spojené - cesto bolo pevnejšie, pridala som sneh a dobre som ho do cesta zapracovala. Tým cesto zmäklo a dobre sa dalo vypracovať. Misku som zakryla a nechala som kysnúť 45 minút, potom som opäť cesto premiesila a ešte som dala kysnúť asi 20 minút. 
Dosku som posypala múkou, cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm, nakrájala som na kúsky 8x8 cm, na každý som dala lekvár a stočila som do buchty. Boky som potrela olejom a kládla som ich na vyolejovaný plech. Buchty na plechu som nechala ešte chvíľu podkysnúť, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a dala som piecť. 
Buchty som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.





4 komentáre:

  1. hmmm mnam :) ked sa ochladi urcite vyskusam,.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keby nebolo s tym kysnutym cestom tolko roboty ... ;-)
    Urcite skvele buchty:-)
    Cmuk;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marienka, tiež som mala vždy trošku odpor ku kysnutému cestu, bála som sa ho robiť. Keď som ho však vyskúšala a podarilo sa, tak som si ho obľúbila, že teraz takmer každý týždeň robím niečo z kysnutého cesta, keď nie na sladko tak na slano a mne sa ani nezdá že je s nim toľko roboty....príprava je celkom rýchla ale skôr to plnenie a pečenie je niekedy zdĺhavé...:)

    OdpovedaťOdstrániť