nedeľa 6. júla 2014

Segedínsky guláš v tlakovom hrnci s domácou knedľou

A nielen segedín ale aj všetky ostatné jedlá z mäsa ktoré treba dusiť, pripravujem už vyše dvadsať rokov v tlakovom hrnci. Stáť pri hrnci, miešať mäso a podlievať ho aby  mi neprihorelo to ja nepoznám...:) Varenie je jednoduchšie a hlavne rýchlejšie a pri dodržaní bezpečnostných predpisov aj bezpečné. Aspoň dúfam, že ma môj hrniec nikdy nesklame. :)
Ako sa pripravuje segedínsky guláš netreba skúseným gazdinkám pripomínať, ale keďže sú medzi nami aj stále nové, mladé a neskúsené gazdinky a nielen ženy ale aj chlapi vareniachtiví, povedala som si, že pridám aj môj recept ako robím guláš ja.



Suroviny: 1 kg bravčového mäsa plece alebo stehno, l kg  kyslej kapusty, mletá červená paprika, malá konzerva paradajkového pretlaku, sladká smotana, hladká múka na zahustenie, masť (olej), cibuľa, cesnak, mletá rasca, soľ, čierne mleté korenie. 

Postup: Do tlakového hrnca dám rozpustiť masť (na prípravu gulášov používam radšej masť ako olej ale môže sa dať samozrejme aj olej). Pridám očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Opražím do zlatista, pridám pretlačené 3 strúčiky cesnaku, soľ, mletú rascu  a chvíľu pražím. Potom zaprášim mletou  paprikou a hneď dám na kocky nakrájané mäso. Dobre premiešam, osolím, okorením a chvíľu dusím kým mäso nepustí šťavu - miešam. 

Ďalej sa dá postupovať tak, že mäso zalejem vodou, zatvorím hrniec a nechám dusiť 15-20 minút, potom hrniec po odsyčaní pary otvorím, dám kapustu, znova ho zatvorím a dusím všetko ešte 15 minút. 
Alebo sa dá postupovať aj tak, že k mäsovému základu pridám hneď aj kapustu, zalejem vodou, hrniec zatvorím a všetko spolu dusím 25-30 minút. Robila som už aj tak aj tak.

Keď je mäso a kapusta dostatočne mäkká (ak nie treba čas dusenia upraviť), pridám paradajkový pretlak, ďalší pretlačený cesnak,  chvíľu nechám povariť a už len zahustím sladkou smotanou zmiešanou s hladkou múkou. Nechám chvíľu povariť, dochutím soľou, prípadne korením a odstavím. 





Domáca knedľa

Robiť knedľu doma som začala až teraz. Vždy som sa bála že sa mi nepodarí, a preto som ju radšej kupovala. Rodina však čím ďalej tým viac protestovala, a tak som sa rozhodla, že ju teda vyskúšam urobiť a uvidím, či budú spokojní alebo sa vrátime ku kupovanej.... bola som rada, že sa knedľa podarila a chutila.

Suroviny: na 3 knedle - 750 g polohrubej múky, 3/4 kocky droždia, 190 ml vody, 190 ml mlieka, 1 vajce, 2 PL oleja, 1 KL soli, 1 KL cukru. 

Postup: Z droždia, cukru  a 1 dl vlažného mlieka som urobila kvások. Múku som preosiala do misky, zmiešala som so soľou. Vlažné mlieko a vodu som zmiešala, rozšľahala som v tekutine vajce a olej. Kvások som dala do múky, priliala som tekutinu a vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť. Potom som ho rozdelila na 3 časti - asi po 400 g, vytvarovala som knedle, nechala som podkysnúť a parila som 25 minút v parnom hrnci. Podložku v hrnci som potrela olejom aby sa knedľa neprilepila. Skôr ako som ju uparenú vybrala popichala som ju, vybrala z hrnca a potrela vrch olejom. 



5 komentárov:

  1. Segedín je u nás oblíbený, ale papiňák nemám:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zhrubé mouky, ještě lepší a přidávám i trochu nakrájené starší housky na kostičky, jinak postup stejný, zkuste.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Určite vyskúšam....u nás sa takým hovorí že žemľová knedľa, zatiaľ som len začiatočníčka čo sa týka robenia knedlí, takže každá rada dobrá...ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ak chcete variť vo vode, je potrebné použiť hrubú múku a cesto robiť tuhšie, tak, aby sa sa dalo vypracovať na lopári. Ak máte dvojitý dlhý pekáč, varte knedle v ňom, nebudete mať toľko koncov. Odporúčam použiť na kocky dvojdňové pečivo a opražiť ho na masle. Knedliam dodajú lepšiu chuť a vôňu. Pri varení vo vode, varime zakryté 15 min. potom obrátime, nezakryjeme a varíme ešte 5 min. Po vybratí popicháme, aby už para nespôsobila zakalenie knedlí

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem za vysvetlenie k vareniu knedly vo vode... len neviem aký je to dvojitý dlhý pekáč :( ináč pekne ste mi vysvetlili čas varenia, len sa chcem ešte opýtať, knedle musia byť úplne ponorené vo vode? A keď sa robia v pekáči tak ich varíte v rúre?

    OdpovedaťOdstrániť