sobota 26. júla 2014

Zavárané uhorky

U nás doma, robíme uhorky podľa receptu, ktorý sme vyskúšali pred mnohými rokmi a sme s nim veľmi spokojní. Recept uverejňujem na žiadosť jednej mojej  milej návštevníčky Marienky. Neviem či recept vyskúša a ak áno,  či jej budú uhorky chutiť,   ale dúfam že áno...😊 Ak ho nevyskúša nič sa nedeje...
Musím ešte podotknúť, že máme radi nielen malé nakladačky ale aj keď sú uhorky už vyrastenejšie a dokonca robím aj nakrájané na kolieska.  Ale to už samozrejme každý podľa svojej chuti a priania....

Suroviny a postup : 

 Uhorky v akomkoľvek množstve... dobre ich umyjem a odstránim ak majú pichliačiky.

 Pripravím si poháre.

 Do každého pohára dám: 

4 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1/2 KL soli, 1 malú cibuľku (to vytiahnem zo záhrady... ale keď narastú všetky  veľké ako tento rok, tak nakrájam na menšie kúsky), pár koliesok mrkvičky, 2 PL kryštálového cukru, 50-70 ml octu (podľa toho kto má aké kyslé rád), horčičné semienka - medzi prsty. Ja dávam aj kôpor.

Všetko to premiešam kým sa rozpustí cukor.

Naukladám uhorky a dolejem čistou vodou.

Poháre dobre uzatvorím a dám sterilizovať do prikrytého zaváracieho hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tej časti pohára kde sa začína pri vrchu zužovať :) Ale to už každá gazdinká určite vie, podľa skúseností. 

Sledujem teplotu teplomerom a  keď vystúpi na 85 stupňov, nechám ešte chvíľu na sporáku - maximálne 5 minút, niekedy ani to nie a hrniec zložím zo sporáka. Trošku pokrievku odkryjem a nechám vychladnúť. 

...a už len poháre odložím. 
Dobrú chuť!



11 komentárov:

  1. Škoda, že tu nebol váš recept, keď som zavárala uhorky ja. Zdá sa mi fajn. Ja som mala overený recept, ktorý ale nikdy nedodržím :-) lebo mi je nálev vždy, vždy kyslý. Potom doň pridávam a pridávam cukor a mám miesto kyslastých uhoriek uhorkový kompót :-D Ale chutia ... No ale už raz konečne asi treba dodržať predpis a tento váš mi vôbec dáky veľmi kyslý nepríde. Tak možno ešte pár pohárov zavarím.
    Nemáte naááhodou overený recept na kvasáky? Manžel podla receptu z nettu nakladal kvasáky a zhnilo mu to :-D, vôbec to nekvasilo... tak bol smutný. :-)
    Prajem vám pekný zvyšok víkendu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mrzí ma, ale overený recept na kvasáky nemám...nerobievam ich. My máme doma radi len klasické nakladané uhorky a ak vyskúšate recept myslím si, že budete spokojná lebo sú akurát sladké aj kyslé...Pekný deň!

      Odstrániť
  2. To je dobré takto, nemusíš vařit lák:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Presne tak...zdá sa mi to jednoduchšie robiť uhorky týmto spôsobom ale možno len preto že som zvyknutá...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento rok si zavarim uhorky podla Tvojho receptu
    Dakujem :-)
    Dakujem :-)
    Dakujem :-)
    A vsetko dobre ti prajem ...pa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Este sa chcem opytat, ten bobkovy list mozem dat aj cerstvy?co myslis?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienka, neskúšala som ešte použiť čerstvý bobkový list, ak sa k nemu náhodou dostanem tak si ho usuším a tak používam...verím, že budú uhorky chutiť.. aj u nás už rastú, začnem aj ja zavárať.

      Odstrániť
  6. Ty nedavas zelko alebo deko do tohto receptu len sol?ci pre oci nevidim?
    Mozna aj v deku je len sol a koreniny neviem ale deko alebo zelko mi strasne dobre vonaju :-)
    Uz som 5 flasiek zavarila na pohlad su krasne prekrasne uvidim co da chut :-):-):-) papa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Majka, veru deko ani nič podobné nedávam, dobre vidíš :) nám chutia takéto len so soľou, cukrom, octom a ostatným uvedeným v recepte...určite neoľutuješ keď si vyskúšala ale samozrejme možno ste zvyknutí doma na inú chuť...budem rada ak napíšeš ako chutili podľa môjho receptu. Maj sa pekne. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evelina moja :-) az dnes sme otvorili zavarane uhorky podla tvojho

    receptu sufamoooozne !

    Na 7dl pohar som dala 50ml octu boli akurat kysle no fantazia ...

    Darmo ,mas overene a skvele recepty aj "zlate rucicky " som velmi

    rada ,ze som ta tu nasla ... Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ďakujéééééééééém, zase si ma potešila, vždy ma poteší keď je spokojnosť s mojim receptom a tak ako píšeš Marenočka, sú to moje overené recepty s ktorými som spokojná a rada sa s nimi podelím... ja tiež dávam do uhoriek radšej to menšie množstvo octu lebo máme radi také sladko-kyslé...teším sa že si aj ty spokojná. Pekný deň ahoj

    OdpovedaťOdstrániť