utorok, 12. augusta 2014

Tvarohový koláč s ovocím

Koláče s tvarohom patria asi medzi najobľúbenejšie a keď sú ešte skombinované s ovocím tak je to veľmi chutné.  V recepte, podľa ktorého som piekla boli použité jabĺčka, skúšala som aj s nimi ale tentokrá som použila černice, začínajú už dozrievať a tohto roku zarodili ako nikdy :) Ešte aj posledné ríbezle som obrala a použila som aj tie. Fakt dobrý koláč vznikol z toho všetkého. 



Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 160 g masla (alebo Hery), 3 PL mlieka, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 KL prášku do pečiva, štipka soli.
Plnka: 500 g tvarohu, najlepšie jemný aby bol krém hladký, 2 žĺtky, 1 Zlatý klas (nahradiť sa dá aj kukuričným škrobom - 40 g), 1 kelímok kyslej smotany, 1 vanilínový cukor, 160 g práškového cukru (ak treba tak aj viac, podľa toho aký je kyslý tvaroh), sneh zo 4 bielkov, ovocie (jabĺčka, černice, ríbezle).
Postup: Zo surovín vypracovať cesto, zabaliť do fólie a vložiť aspoň na 1 hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkať na veľkosť plechu, (ten som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou). Na plechu sa môže cesto trochu popichať vidličkou. Natrieť plnku a uložiť ovocie. Ak sa dávajú jabĺčka, tak nakrájať na plátky a uložiť hustejšie na tvaroh. Ja som černice a ríbezle len po vrchu rozložila, najskôr černice a medzi ne ríbezle. Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45-50 minút. (Treba pozrieť či je upečený spodok koláča).
Na plnku treba vymiešať tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom, Zlatým klasom  a žĺtkami. Zamiešať smotanu a zľahka vyšľahaný sneh. 



1 komentár:

  1. Zrovna jsem vedle na blogu slintala nad koláčem, a teď slintám zas .... ostružiny už zrajou, tak můžu péct:-)))

    OdpovedaťOdstrániť