nedeľa, 17. mája 2015

Jednoduchý tvarohový koláč

Klasika, ktorú pozná asi každý a ktorá nesklame. Cesto je univerzálne, dá sa použiť aj s inou plnkou - tvarohovou, makovou alebo kombinovať tvaroh s ovocím. Ja pečiem podľa tohto receptu už veľa rokov aj keď som už  samozrejme  vyskúšala  aj iné.


Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 250 g Hery, 1 prášok do pečiva, štipka soli, kôra z citróna, 3 žĺtky.

Náplň: 750 g krémového nie hrudkového tvarohu, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, sneh zo 6 bielkov (3 bielky z cesta).

Postup: Z preosiatej múky, prášku do pečiva, soli, citrónovej kôry (citrón dobre vydrhnúť pod teplou vodou), cukru a žĺtok vypracujem cesto. Ak sa suroviny ťažko spájajú, pridám trochu - 1 PL vody. Vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky aspoň na 1 hodinu. Môže byť aj dlhšie. 
Urobím si náplň. Vyšľahám bielky s troškou soli na sneh. Zmiešam tvaroh, vanilínový cukor, práškový cukor, múku a žĺtky. Primiešam sneh. Niekedy pridám aj hrozienka, citrónovú kôru alebo škoricu.
Cesto rozdelím na dve časti. Prvú časť reozvaľkám a prenesiem na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. Natriem plnku a prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. Popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 40 minút, potom ešte dopekám ak treba.
Hotový upečený a vychladnutý koláč posypem práškovým cukrom.



   

4 komentáre:

  1. Áno, starý recept, ale nedá sa zahanbiť tými novými!
    Ja mám rada práve tieto staré, nepôsobia umelo a sú zaručene chutné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, sme jedna krvná skupina :), ďakujem.

      Odstrániť
  2. Kristián súhlasím...a ak sa použije namiesto Hery maslo tak je ešte lepší, voňavýýýýýýýý...:) ďakujem za návštevu

    OdpovedaťOdstrániť