piatok, 22. mája 2015

Šalátová polievka

Nikdy by som si nebola pomyslela, že raz budem túto polievku mať aj rada :) Ako dieťa som ju priam nenávidela a bola to jediná polievka, ktorú som zo všetkých čo sme doma varili nejedla. Až ako dospelá a začínajúca gazdinká som sa raz ani neviem prečo rozhodla, že skúsim uvariť túto zatracovanú polievku. Videla som ju totiž v nejakom časopise a na obrázku vyzerala veľmi jedlo :) nejako ináč ako tá naša... Vyskúšala som a čuduj sa svete, polievka mi tak zachutila, že ju už pár rokov varím, samozrejme to nepreháňam,  len raz  maximálne dvakrát v lete, keď mám doma čerstvý šalát zo záhrady.

Suroviny: čerstvý šalát, olej, hladká múka, slaninka, 1 l mlieka, (ak varím polievky viac tak prilejem aj trochu vody), kyslá smotana, soľ, cukor, ocot, kôpor.

Postup: Na oleji spením nakrájanú slaninku, poprášim ju hladkou múkou a chvíľu opražím do bledohneda. Potom zalejem mliekom, posolím a pridám viazaničku kôpru.  Chvíľu, 5-10 minút nechám povariť. Medzitým si šalát rozoberiem na lístky, umyjem a nakrájam na prúžky. Polievku zahustím kyslou smotanou do ktorej primiešam hladkú múku. Zase povarím asi 5 minút.
Ešte polievku dosolím, ocukrím, pridám trošku octu a nakoniec nakrájaný kôpor a šalát. Už nevarím. Polievku odstavím. 

Poznámka: Niekde som čítala, že je dobre pridať k smotane aj štipku sódy bikarbóny a trochu odobratej polievky aby sa nezrazila... Robím to pri varení kyslých polievok, niekedy to vyjde a niekedy až tak 100% nie :) 


S chuťou do nej :)


7 komentárov:

  1. Hi hi hi, dnes som kúpila hlávku šalátu a na nedeľu mám v pláne šalátovú :-))
    Ja dávam do nej aj pár zemiakov. Moja mama ma naučila, že do polievky treba dať najskôr ocot a až potom smotanu zmiešanú s múkou. Ak to dodržím, nemám problém. Raz, bola u nás návšteva, som pri pasení jazykov a súčasnom varení na toto zabudla a polievka sa mi sekla. Ale aj tak návšteva chválila, asi len preto, že cítila sa byť vinná :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka s tým octom je to pre mňa novinka...práve by som si myslela, že keď ho dám skôr tak sa mi smotana zrazí...to som rada tvojej rade a ďakujem aj tvojej mamičke že ťa to naučila, určite to vyskúšam a budem to tiež tak robiť...ďakujem. Je pravda, že seknutá polievka je na vzľad už nie taká super, ale našťastie na chuti to neuberie, lepšie je však mať ju aj peknú nielen dobrú že....Ahoj

      Odstrániť
  2. Uz druhy krat sme varili podla Tvojho receptu " PANI" polievocku...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takže predpokladám že chutila :) to ma len tešííííííííííííí. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jeejda, toto varievala moja mama :-) Otec to volal parený šalát. Ja som to ale neznáááášala... vždy mi to nejakým spôsobom pripomínalo žaby, žaburinu... No pre mňa to bolo trápenie a vždy bol cirkus, aj dáka facka padla, ale ja som to fyzicky proste nedala... :-(
    Inak hlávkový šalát milujem, ale surový, chrumkavý... Napadlo mi, či by to nechutilo manželovi, prípadne by som to skúsila rozmixovať, aby som nevidela žaburinu :-D a obohatila sortiment domácich polievok? Na tomto blogu vždy človek nájde dáku inšpiráciu alebo niečo, čo evokuje spomienky :-D
    Pekný deň, Evka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zasmiala som sa...písala som to pri recepte že som túto polievku tiež nenávidela ako dieťa, už na pohľad sa mi protivila :) a teraz ju varím hlavne kvôli sebe a moje deti ju tiež nemusia, ináč počula som o tom, že ju niektoré gazdinky tiež rozmixujú, treba vyskúšať...ďakujem za pekné slová a nech sa vydarí týždeň. pá

    OdpovedaťOdstrániť