piatok 10. júla 2015

Ovocné vankúšiky

Recept mám už pár rokov zo stránky varecha.sk a som s ním veľmi spokojná. Vôňa škorice v ceste a ovocná plnka je výborná kombinácia...


Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 200 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice.

Plnka: 400 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, jabĺčka), 50 ml ovocného sirupu, 50 ml vody, trošku škorice, 30 g kukuričného škrobu, cukor podľa chuti ak treba.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na 1 hodinu. 
Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3-4 mm, vykrajujem pohárom kolieska priemer 7 cm. 
Do stredu každého kolieska dám 1 kávovú lyžičku plnky, koliesko prehnem cez plnku a kraje pritlačím vidličkou. 
Vankúšiky kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, popichám ich vidličkou a pečiem pri teplote 170-175 stupňov 20-25 minút.

Príprava plnky: Ovocie, tentokrát som použila maliny a ríbezle, roztlačím trošku vidličkou, dám do hrnca spolu so sirupom a chvíľu varím kým si nerozmiešam vo vode kukuričný škrob. Zahustím ovocie, dochutím cukrom a škoricou. Varím kým nezhustne a odstavím. Nechám vychladnúť. 
Plnku si urobím pokiaľ cesto oddychuje.  

5 komentárov:

  1. Evka, vyzerajú chutne, dala by som si hneď :-)
    Prajem ti krásny víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež by som si zahryzla :-) Predpokladám, že cestíčko bude asi ako linecké ? A plnka malinováááá...mňááám.
    Evka, o aký sirup to ide v recepte? Nie je mi jasné, či sa myslí javorový alebo ovocný...aký teda? A však by sa dal použiť napr. aj malinový džem, ak nemám maliny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za upozornenie...doplnila som ovocný sirup, najlepšie červený príbuzný k použitému ovociu ak sa dá, keď robím s malinami tak malinový ale keď nemám aj jahodový, to už podľa chuti a cesto je ako si uviedla linecké...džem použiť tiež môžeš samozrejme veď keď sa to ovocie rozvarí tak už skorov vyzerá ako džemík :) Pekný víkend.

      Odstrániť
  3. aj mne sa recept páči a s ovocím sú koláče vždy chuťovo výborné, krásne sa ti Evka vydarili...prajem peknú nedeľu, papa :)

    OdpovedaťOdstrániť