pondelok 7. septembra 2015

Výborné rezy s pudingom

Pre mnohých je tento výborný  zákusok určite známy a možno  aj niekoľkokrát vyskúšaný. Keď som ho prvykrát objavila v knižke "Recepty zo Života 6" hneď sa mi zapáčil. Piekla som ho už veľakrát a stále mal úspech a chutil.





Suroviny:  5 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 100 ml vody, 100 ml oleja.


Na puding: 1 l mlieka, 2 čokoládové alebo kakaové pudingové prášky, cukor podľa návodu.


Krém:  400-500 ml pochúťkovej kyslej smotany, 2 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 2 šľahačky v prášku, 300 ml mlieka.


Postup:  Najskôr si uvarím puding z mlieka a pudingových práškov podľa návodu. Nechám ho vychladnúť. 

Žĺtky dobre vymiešam s práškovým a   vanilinový cukor do peny.  Postupne prilievam olej a vlažnú vodu. Zamiešam múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie (32x38 cm). Lyžicou rovnomerne kladiem do cesta puding a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 35 minút. 

Kým cesto vychladne, zmiešam kyslé smotany s vanilínovým cukrom a  práškovým cukrom. Vyšľahám práškovú šľahačku a zľahka primiešam ku kyslým smotanám. 
Tentokrá som primiešala aj želatinový stužovač za studena od Dr. Oetkera pripravený podľa návodu na obale. Odobrala som trochu krému, zmiešala som so stužovačom a potom zo zvyškom krému.
Na vychladnutý koláč som natrela plnku a posypala grancom. 


Koláč robievam aj tak, že na krém natriem ešte vyšľahané 2 šľahačky v prášku. 




8 komentárov:

  1. Evka, tento recept ja nepoznám, ale podobné niečo robím aj ja, ale používam čerstvú šľahačku. Nemiešam ju s kyslou smotanou, dávam len na ňu pomocou ozdobnej striekačky. Ale teraz, keď sme už bez detí, pečiem veľmi málo, nemá nám kto zjesť :-)))
    Hneď by som si zo dva kúsky zjedla, muž asi 4 kúsky a ostatné by nám ostalo. No oplatí sa piecť celý plech? Preto robievam len raz za čas do malej okrúhlej formy a aj to nám vydrží tri dni :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš Dani, u nás keby som piekla hádam každý deň tak sa zje :)) syn je veľmi na sladké ale aj ja...ale stáva sa že aj ostáva, tiež sa mi stane že upečiem radšej do okrúhlej formy aby nebolo toho veľa hlavne ovocné tie syn veľmi nemusí a čo sa týka muža ten by bez zákuskov bol.

      Odstrániť
  2. poznám ... sú naozaj výborné ... :) paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evi, výborný koláč! Akurát ja naň používam čerstvú, nie práškovú šľahačku a pečiem ho opačne: kakaové cesto a vanilkový puding :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vierka to musím vyskúšať s tým kakaovým cestom a vanilkovým pudingom, ďakujem za inšpiráciu a čo sa týka šľahačky nemám dobrú skúsenosť s čerstvou šľahačkou, mám priam panický strach keď ju idem šľahať, vždy vyšľahám zrazeninu :(...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť