streda 14. októbra 2015

Banánová roláda

Chcela som prekvapiť manžela a k jeho narodeninám som mu upiekla roládu.  Nie je veľmi na sladké ale rolády sú výnimkou. Zvyknutý je na ne z domu. Svokra bola majsterka v pečení rolád. Nesmeli chýbať na žiadnej  oslave a sviatku.  Vždy boli upečené dve. Jedna z bieleho a druhá z kakaového cesta a obidve boli naplnené výborným kakaovým krémom a banánom. Išli sme sa s nimi "zadrhnúť"... z tácky zmizli vždy ako prvé :).  Dnes už nevypeká, má svoje roky aj nová rúra sklamala a nepečie tak ako by chcela, a tak nám na jej rolády už len  spomienky  zostali....:(




Suroviny: 4 vajíčka, 4 PL teplej vody, 125 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 75 g hladkej múky, 50 g Solamylu, štipka prášku do pečiva.

Krém: 300 ml mlieka, 1 čokoládový pudingový prášok (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 150 g masla, 100 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 rovnejšie banány.

Postup: Vajíčka som našľahala, pridala som po lyžiciach vodu, cukor a vanilínový cukor. Šľahala som do hustej bielej peny (trvalo to 10-15 minút). Už len vareškou som primiešala múku zmiešanú so Solamylom a práškom do pečiva. Cesto som rozotrela na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 190 stupňov 10 minút. Pripravila som si utierku, posypala som ju práškovým cukrom a vyklopila som na ňu upečený plát. Opatrne som stiahla papier (ak nejde, treba ho navlhčiť) a plát som z dlhšej strany stočila (nie s utierkou). Nechala som vychladnúť.

Krém: Z mlieka, pudingového prášku a cukru som uvarila puding podľa návodu. (Na zvýraznenie čokoládovej chuti som do horúceho primiešala ešte kúsok čokolády na varenie (ale to nemusí byť). Vymiešala som maslo s práškovým cukrom. Uvarený puding som za občasného miešania nechala vychladnúť a potom som ho prišľahala k maslu. Nakoniec som dochutila rumom.
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela som krémom, na kraj z ktorého som začala rolovať som položila ošúpané  banány a stočila som do rolády. Krémom som natrela aj vrch rolády. Nakoniec som posypala nastrúhanou čokoládou. 



(Dodnes som si recept od svokry  nevypýtala...musím tak urobiť.)

8 komentárov:

  1. Evka, moja svokra bola tiež výborná cukrárka, spoliehala som sa na jej tvorbu na každé sviatky. Kým žila, ja som toho upiekla len málo. Zomrela náhle, behom týždňa, a ja som sa od nej nenaučila nič. Vieš, boli na svete už všetky naše 4 deti, nebolo času a teraz to ľutujem. Tak, Evi, neodkladaj nič a pýtaj sa jej na všetko!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka máš pravdu, musím sa jej na ten recept opýtať aby nebolo neskoro...:(( aj keď receptov je nekonečne veľa ale vyskúšaný dostať aj s radami to je na nezaplatenie...ahoj

      Odstrániť
  2. Evka ... tvoja roláda vyzerá veľmi dobre ... recept si ukladám, určite sa zíde ... :)
    Maj sa dobre.pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evelina moja :-)

    Postrehla si ,ze rolada rychlostou svetla zmizne ?

    Mozna tvoja svokra aj preto po dve piekla ;-) aj ja tak musim :-) ;-) krasny vikend pa cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak... roláda zmizne raz-dva, možno aj preto, že sa jej nenakrája toľko ako zákuskov na plechu :)

      Odstrániť
  4. Môžem sa spýtať na veľkosť plechu?Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moja odpoveď je už asi zbytočná,lebo som sa až dnes dostala sem ale rada odpoviem v prípade, že by ste chceli roladu upiecť v budúcnosti...používam plytký plech rozmery 32x39 cm...Ďakujem za záujem.

    OdpovedaťOdstrániť