štvrtok 5. novembra 2015

Jednoduchý jabĺčkový koláč

Koláče s jabĺčkami mi najviac chutia práve na jeseň, keď je sezóna jabĺčok. Receptov je neúrekom, rada skúšam vždy niečo nové aj keď sú si väčšinou recepty veľmi podobné....Tento koláčik má síce hrubšie cesto ale je  krehký a chutí výborne. 




Cesto: 300 g hladkej múky špeciál, štipka prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 200 g masla (alebo Hery), 2 žĺtky, štipka soli.

Plnka: jabĺčka, kúsok masla - 2 PL, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺčok a podľa chuti, vanilínový cukor, škorica.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila do chladničky odpočinúť. Najmenej na 30 minút ale môže aj dlhšie.

Skôr ako som cesto  vybrala a začala s ním pracovať, očistila som si jabĺčka, nakrájala na mesiačiky, nie veľmi tenké. Na panvici som rozpustila maslo, prisypala som cukor a urobila som svetlý karamel. Pridala som jabĺčka a chvíľu som ich premiešavala v karameli, pustili trochu šťavy ale to nevadilo lebo šťava bola hustejšia a dala sa využiť. Prisypala som ešte vanilínový cukor a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.

Potom som z cesta oddelila malú časť. 
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka. 
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.  
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou. 
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla. 

Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).


9 komentárov:

  1. Ahoj Evi, u nás sú jabĺčkové koláče tiež v kurze, jabĺk sa urodilo neúrekom, vyskúšam teda i tento tvoj koláčik. Tie jablká na masle sú super vec, ak sú sladšie, netreba ani pridávať cukor, skaramelizujú i tak. Používame ich aj ku pudingu alebo navrch krupicovej kaše posypané škoricou, mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja vyskusam tento vikend:-) a s mriežku na take cacane jablcka ako mas ty sa nechytam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienka, dávno si sa neozvala, dúfam, že si v poriadku...a nech sa koláčik vydarí a hlavne nech chutí. A čo sa týka mriežky určite by mohol byť aj úplne bez mriežky. Ahoj pekný deň

      Odstrániť
  3. JoooJ, ale by som si dala :-)
    Evka, máš pravdu, na jablkové koláčiky je veľa receptov, myslím si, že najlepší piekla moja sestra, taký - dve cestá a medzi nimi jabĺčka. Ja to nepečiem, ale niekedy na lístkové kupované urobím. Som proste na vypekanie lenivá :-)
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, taký klasický ako píšeš dve cestá a medzi nimi jabĺčková plnka mám ja osobne najradšej...ty nie si na vypekanie lenivá ale nestíhaš, veď toľko vyšívaš a chodíš do roboty kedy by si stihla ešte aj vypekať...:) Aho, pekný deň

      Odstrániť
  4. Kvetinecka moja:-) kolacik sa podaril a bol vynikajuci ....
    ja som zvykla piec jablkove pite ale som nepodusila jablcka co bola velka chyba lebo ten tvoj postup som vyskusala a maskrtka to bola taka fajna ;-)a mriezka bola navrchu ;-)
    Pa
    ;-)
    Chodim tu pravidene len nie vzdy sa ozvem :-)




    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super keď sa koláčik vydaril a samozrejme hlavne že chutil...teším sa Marienka že ma navštevuješ...maj sa pekne

      Odstrániť
  5. Evičko jednoduché a výborné už se jablíčkový chystám delší dobu, díky za inspiraci, měj se hezky Sonia :-)

    OdpovedaťOdstrániť