utorok 15. decembra 2015

Anglické rezy

Pre všetkých, ktorí chcú upiecť chutný zákusok na Vianoce ale aj k inej príležitosti odporúčam tento. Recept som našla na internete, vyskúšala a neoľutovala som to. Chutil nielen mojej rodine ale aj návšteve.  Piekla som ho ešte na Mikuláša, keď mala Evka, moja dcéra narodeniny. 




Suroviny: 7 vajíčok, 150 g práškového cukru, 140 g hrubej múky, 1/2 prášku do pečiva.
Plnka: 500 ml mlieka, 5 PL (nie kopcovitých) polohrubej múky, 1 PL kryštálového cukru, 250 g masla, 5 PL práškového cukru, 2 PL kakaa, okrúhle piškóty, lekvár, káva, um.

Postup:  Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom do bielej peny. Múku som preosiala a zmiešala s práškom do pečiva. Na nižších obrátkach som primiešala k žĺtkovej hmote. Potom už len vareškou som zľahka zamiešala sneh. Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som piekla asi 23-25 minút. Po upečení som stiahla z plátu papier a natrela lekvárom.

Pripravila som krém: V časti mlieka som rozmiešala múku a zvyšok som dala variť s lyžicou cukru. Keď sa mlieko začalo variť, prilievala som odobraté mlieko s múkou, za stáleho miešania som uvarila kašu. 
(Netreba sa báť keď sa začnú tvoriť hrčky, len miešať a všetky zmiznú). 
Kašu som nechala za občasného premiešania vychladnúť. Medzitým som si uvarila zrnkovú kávu, precedila som ju cez sitko aby bola bez zrniečok a dochutila som ju umom. Nechala som ju vychladnúť.
Vymiešala som maslo s cukrom a kakaom. Postupne som po častiach zamiešala kašu. 
Natretý plát lekvárom som potrela 1/2 krému, uložila som piškóty namáčané do kávy s rumom a na ne som natrela zvyšok krému. Koláč som dala do chladničky dobre stuhnúť.
Potom som už len poliala polevou. 

Poleva: Nad parou som rozpustila 150 g várovej čokolády, zaliala som ju teplou šľahačkovou smotanou, robila som to odhadom 100-150 ml a nakoniec som pridala asi 50 g masla. Všetko som dobre vymiešala a natrela na koláč.
(Môže sa použiť aj klasická poleva z čokolády a tuku. Taká bola uvedená aj v recepte.) 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára