pondelok 14. decembra 2015

Dvojfarebné pečivo

Poznáte ich určite, tieto malé dvojfarebné kolieska príjemnej chuti. Pečiem ich hlavne kvôli dcére ktorá ich má rada a keďže chcem vyhovieť všetkým, upiekla som jej ich k ostatným vianočným cukrovinkám... dnes to boli aj  kokosky (recept ponúkam TU)

Suroviny: 250 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 1 KL prášku do pečiva, 125 g Hery a 2 PL umu, 1 bielok na potieranie.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto. Rozdelím ho na dve časti a k jednej časti cesta pridám ešte 2 PL  kakaa, 15 g práškového cukru a trošku mlieka aby sa dali pridané suroviny dobre do cesta zapracovať. Každé cesto rozdelím na dve časti. Mám dve biele a dve tmavé cestá. A už len podľa fantázie kombinujem. 

Najskôr rozvaľkám biele cesto, potriem bielkom, rozvaľkám na takú istú veľkosť kakaové cesto a položím ho na bledé cesto. Obidve cestá spolu zrolujem - ako roládu a dám do chladničky stuhnúť.
Zostávajúce časti cesta ešte rozdelím, vytvarujem valčeky, mám dva biele a dva tmavé valčeky. Tie už len uložím striedavo na seba a veľa seba, aby sa spojili potriem ich najskôr tiež bielkom. Dám do chladničky stuhnúť. Potom už len nožom krájam asi 1 cm široké kolieska a kladiem na plech vystlaný papierom na pečenie. Ďalej od seba lebo kolieska sa trošku roztečú. Pečiem pri teplote 175 stupňov 18-20 minút. 



6 komentárov:

  1. Si skvelá cukrárka a mama! Napečieš každému podľa želania!
    Ja nepečiem takto skoro, lebo nerobievam drobné pečivo. Nerobila to moja maminka, dokonca ani svokra, tak ani ja. Ale keď vidím na blogoch, ako sa všetky snažíta, mala by som začať :-)))
    Evka, prajem ti pohodičku a radasť z príprav Vianoc!
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu...vidíš Danka, všade sú iné zvyky, u nás sa vždy vypekalo rôzne drobné pečivo ale nie až tak veľa druhov ako robím ja, mňa to baví a teším sa potom keď môžem aj rozdať. :) pá

      Odstrániť
  2. Evi, vďaka za pripomenutie tých kokosiek, bielky sa už v chladničke hromadia. Akurát tie kolieska a krém u nás netreba, zjedia sa samotné :-) Toto dvojfarebné pečivo je tiež dobrý nápad, ale to už hádam skúsim až na budúce Vianoce, aby sme po Novom roku nemuseli začať diétovať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka ja mám zase rada kokosky asi hlavne kvôli tomu skombinovaniu, lekvárik, krém a koliesko :) ale samozrejme každému podľa chuti...no ja radšej ani nemyslím na to, koľko zase priberiem :)) ahoj

      Odstrániť
  3. Evka, tieto koláčiky mi niečo pripomínajú, viem že boli výborne, úplne som na nich zabudla, niekedy musím vyskúšať, vyzerajú úžasne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dostať pochvalu od takej majsterky cukrárky ako ty to poteší :D ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť