pondelok 15. februára 2016

Punčová torta

Neviem si predstaviť narodeninovú  oslavu bez torty.   Deti sú už dospelé ale torte sa vždy potešia. Keď môžem, rada im nejakú upečiem. 





Korpus I.: 6 vajíčok, 120 g práškového cukru, 2 PL horúcej vody, 140 g polohrubej múky, 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Korpus II.: 3 vajíčka, 60 g práškového cukru, 1 PL horúcej vody, 70 g polohrubej múky, 1/4 KL prášku do pečiva, 1 PL oleja.

Punč: 200 ml malinového sirupu, 3 PL rumu, punčová aróma 1 KL,  150 ml pomarančovej šťavy (potrebovala som odšťaviť 1 a 1/2 pomaranča), šťava z 1/2 citróna, 2 PL práškového cukru, marhuľový lekvár.

Postup:Našľahala som 6 žĺtkov, prisypala som cukor, priliala som  horúcu vodu a šľahala som kým nebola hustá bledá pena. 
Vareškou som primiešala múku s práškom do pečiva, sneh z bielkov a nakoniec olej. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm, vyložila som dno papierom na pečenie, ktorý som  potrela  jemne olejom. Piekla som pri 175 stupňoch 30 minút.

Tak isto som pripravila aj druhý korpus z 3 vajíčok.

Po vychladnutí som väčší korpus prekrojila na polovicu - dva pláty. Tenký korpus som nechala tak.

Punč: Sirup som zmiešala s rumom a punčovou arómou, pomarančovú a citrónovú šťavu som zmiešala s cukrom.
Mala som vlastne dva punče na polievanie.

Dokončenie: Jednu časť prekrojeného korpusu som položila na podnos, pokvapkala som ho rumom, potrela marhuľovým lekvárom, priložila som tenký korpus (upečený z troch vajíčok), striedavo som ho polievala jedným a druhým punčom -  všetko sa  nakoniec zlialo. Vôbec to nevadilo, chute sa aspoň prepojili. 
Druhú časť prekrojeného plátu som potrela lekvárom a natretou  stranou som priložila k punčovému plátu. 
Tortu som zaťažila a dala do druhého dňa do chladu. 
Potom som vrch poliala punčovou polevou v prášku, pripravenou podľa návodu.



6 komentárov:

  1. Evka, toto je asi jedna vec, ktorú nemáme spoločnú :-)
    Ja nerada a aj málo pečiem, takže aj naše deti nie sú naučené na takéto torty, lebo ich nikdy nemali. Ja im robievam vždy iba nepečenú z kyslých smotán, dávala som na blog niekedy na Vianoce. Dokonca sa naučili takú robiť aj oni a keď robia, pošlú mi foto.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, tá torta z kyslých smotán je tiež vynikajúca, videla som ju u teba na blogu... ja ju robievam väčšinou v lete keď je čerstvé ovocie, hlavne jahody :). Ahoj

      Odstrániť
  2. Evelina moja ,do cesta nejdu bielka ?ci zasa pre oci nevidim ?chcem ju dnes upiect aby sme mali maskrtku aj na vikend...pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Majka veru si videla dobre...zabudla som napísať že treba pridať sneh, už som opravila...ďakujem za upozornenie a ak budeš skúšať tak nech sa ti vydarí a hlavne nech chutí...so šťavou fakt nešetri, môžeš si urobiť aj inú príchuť nie len pomarančovú...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kvetinecka moja:-)
    Tak toto je famózne cesto na tortu.
    Torta nemala chybu .Škoda,že ti nemôžem poslať fotku ;-)bola by si pyšná aj ty so mnou :-))))
    Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Teším sa že si bola spokojná, aj mne sa páčilo cesto, určite ho použijem aj pri pečení inej torty...fotka by ma veru potešila...nech sa ti darí

    OdpovedaťOdstrániť