pondelok, 9. januára 2017

Punčové rezy

Prvý môj tohoročný recept je ešte z vianočného pečenia. Punčáky, punčky... ako sme ich voľakedy volali, si zaželal môj syn, tak prečo mu neurobiť radosť? 😊   Keď boli deti malé nechutili im, vtedy som ich robievala kvôli sebe. No aj keď ich mám veľmi rada, nebavilo ma piecť ich len kvôli sebe, ja predsa pečiem hlavne preto, aby som potešila iných nie len  seba. Prestala som ich teda piecť. 
Punčky sú   v podstate veľmi jednoduché a rýchle rezy veď netreba pripravovať žiadnu plnku . Mala som však vždy trochu obavy pri polievaní   punčovým sirupom,  či nebudú veľmi mokré a pri krájaní sa budú rozpadávať, alebo naopak, že bude punču málo a budú suché. Môj recept ma našťastie nesklamal 👍



Suroviny: 

I. piškótový plát - (treba upiecť dvakrát, rozpis je na jeden plát):  4 vajcia, 200 g práškového cukru, 6 PL vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

II. piškótový plát - stredný - 5 vajec, 250 g práškového cukru, 7 PL vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Punčový sirup: 500 ml červeného sirupu (malinový, ríbezľový), 150 ml šťavy z citróna a pomaranča, 50-100 ml rumu, punčová aróma, 5 PL cukru (podľa chuti). 

Na potieranie: lekvár 

Poleva: 2 ks punčová poleva v prášku.

Postup: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom do peny, postupne som pridávala vodu a šľahala som kým hmota nezhustla. Vyšľahala som tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Do žĺtkovej hmoty som vareškou striedavo primiešavala sneh s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zamiešala olej. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne som ešte papier potrela olejom. Piekla som pri teplote 180 stupňov 18-20 minút. Cesto som pripravila a upiekla ešte raz. Samozrejme sa môže cesto pripraviť aj z dvojnásobnej dávky a rozdeliť na dva plechy. Ja radšej robím každé samostatne.
Tak ako predošlé dve cesta, postupovala som aj pri príprave cesta z piatich vajíčok (piškótový plát II.) Upiekla som len jedno cesto. Je hrubšie a tvorí stred punčových rezov. Je to plát, ktorý sa bude polievať punčom.

Kým cestá vychladli, uvarila som si punčový sirup. Zmiešala som malinový sirup so šťavou z citróna a pomaranča, ( z 1 pomaranča a 1 citróna som spolu odšťavila 150 ml šťavy. Dochutila som cukrom a dala  variť. Keď sa cukor rozpustil odstavila som, nechala  vychladnúť a zamiešala som rum a punčovú arómu. 
Z upečených plátov som stiahla papier. 

Spájanie rezov:
Jeden tenký plát som položila na plech (tou stranou čo bola na papieri pri pečení hore, lepšie sa na ňu natiera lekvár.) Potrela som lekvárom. Položila som hrubší plát. Pritlačila som trochu a popolievala punčovinou. Tretí plát som potrela tiež lekvárom a potretou stranou som priložila na poliaty plát. Vrch som zaťažila a dala do chladu stuhnúť. Na druhý deň som poliala polevou. Pripravila som ju podľa návodu na obale. Polevu som nechala stuhnúť.  Vrch som ešte pofŕkala čokoládovou polevou. 



3 komentáre:

  1. Evka, veru sú to koláčiky nášho mládi, nesmeli chýbať na vianočnom stole:-)
    Môj manžel ich má rád, ale deti nie a ja sladké nemusím, takže ich už dááááávno nerobím. Ale pre syna, to by som urobila aj o polnoci, presne tak, ako každá mama :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja vo varení som celkom OK ale pečenie aj upečiem no dokafrem to krájaním toto mi nejde. Punčak som sa len minule naučila piecť celkom ujde, ale to krájanie no... :-( Teba moooc obdivujem ako krásne je dokončený každý tvoj koláčik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš a mne sa tiež nakrájanie zdá najťažšie a málokedy som spokojná ako sa mi to podarí :)))

      Odstrániť