utorok 8. augusta 2017

Oriešková penová torta

Nie som pravidelnou čitateľkou ženských časopisov ale sem-tam si nejaký kúpim hlavne vtedy, keď ma zaujmú recepty. Nedávno boli v jednom z nich kartičky na koláče z ríbezlí. Jeden sa mi tak zapáčil, že som ho musela vyskúšať. A tak posledné obraté ríbezle išli do tejto torty. Kyslastá orechovo-ríbezľová chuť a jemné cesto veľmi dobre spolu ladili a dávali torte zaujímavú chuť.


Suroviny: (niektoré som si trochu upravila) 240 g polohrubej múky, 160 g masla, 50 g kryštálového-krupicového cukru, 1 vajce, štipka prášku do pečiva.

Plnka: 5 bielkov 
(Ja som si ich vybrala z mrazničky. Vždy keď mi nejaké zostanú, dám si ich do nádobky alebo do mikrotenového sáčku, označím si koľko ich tam je a vložím do mrazničky. Keď potrebujem len vyberiem, nechám rozmraziť a použijem. Sú výborné na vyšľahanie snehu.)
130 g práškového cukru, 100 g lieskových orieškov (použila som mleté vlašské), 50 g kukuričného škrobu, 400 g červených ríbezlí, 2 PL polohrubej múky.

Postup: Odstopkovala som a umyla ríbezle, dala som ich do misky a posypala 2 PL polohrubej múky. Múka zabránila tomu, aby ríbezle klesli na dno koláča.

Z múky, masla, cukru, vajca a štipky prášku do pečiva som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a dala do chladničky odpočinúť. 
Potom som cesto rozvaľkala a vyložila som ním tortovú formu do výšky asi 5 cm. 
Formu som pred tým ešte vytrela tukom a vysypala múkou.

Plnka: Bielky som vyšľahala na sneh, pridala som asi polovicu dávky cukru a došľahala som na pevný sneh. Zvyšný cukor som zmiešala so škrobom a orechami. Už len zľahka vareškou som zmes vmiešala k bielkovej pene a primiešala som aj ríbezle obalené v múke. 

Náplň som rozotrela na pripravené cesto v tortovej forme. Použila som formu s priemerom 26 cm. 
Vrch som uhladila a dala piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov. Piekla som asi 40 minút, potom som teplotu znížila na 100 stupňov a dopekala som 10-15 minút.  



3 komentáre:

  1. Tortička vyzerá luxusne ... taký dobrý, letný zákusok ... ríbezle mám v mrazáku, ešte orechy zohnať a idem na to ... :)
    papa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka, orechy s ríbezľami sú dobrá kombinácia, určite bola tortička parádna!

    OdpovedaťOdstrániť