pondelok 11. decembra 2017

Ježe

Ježe, milý názov pre tento jednoduchý koláčik. Príprava cesta je síce rýchla ale horšie je to už s dokončením. Trošku sa treba pohrať s namáčaním a obaľovaním v kokose ale konečný výsledok stojí za to...ježe chutia veľmi dobre.




Suroviny: 250 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 6 žĺtkov 100 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Poleva: 250 g masla, 150 g Hera maslová, 300 g práškovhé cukru, 4 PL kakaa, 12 PL mlieka, 6 PL rumu, kokos na obaľovanie.

Postup: Z kryštálového cukru som pripravila karamel, zaliala som ho vlažnou vodou (pozor, môže prskať a stvrdne). Na miernom ohni som karamel rozvarila a nechala vychladnúť. 
Zatiaľ som vyšľahala žĺtky s práškovým cukrom do hustej peny, prilievala som karamel. Zľahka vareškou som zamiešala múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný s bielkov a štipky soli. 
Cesto som vyliala na plech s papierom na pečenie (rozmery plechu 29x38 cm). Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 20 minút. 
Upečený a vychladnutý plát som nakrájala na kocky. Každú som namočila celú do polevy a obalila v kokose.

Poleva: Do kastróla som dala Heru, cukor, kakao a mlieko. Zohrievala som na miernom plameni kým sa všetko nespojilo. Kastról som odložila z ohňa a primiešala som hneď maslo aby sa rozpustilo, pridala som aj rum. 





2 komentáre:

  1. Upečene jupííí a sú výborné a je ich veľa budu aj na Nový rok :-)
    Krasne sviatky Vianočné Ti prajem Evelina moja :-) pa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marienočka teším sa že si spokojná...želám Ti šťastný a úspešný rok 2021.

    OdpovedaťOdstrániť